top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Francuski parlament proglasio kineski tretman Ujgura genocidom

Francuska nacionalna skupština usvojila je u četvrtak rezoluciju kojom je tretiranje Ujgurske manjina u kineskoj regiji Xinjiang označio kao genocid, za što se pretpostavlja da bi moglo donijeti određene probleme za vladu Emmanuela Macrona, koja planira prisustvovati otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pekingu za samo dvije sedmice.

Rezolucija "službeno priznaje da nasilje koje su vlasti Narodne Republike Kine počinile nad Ujgurima predstavlja zločin protiv čovječnosti i genocida" i poziva vladu da učini isto i da djeluje kako bi zaustavila nasilje.


Protiv je glasao samo jedan poslanik: Buon Tan, član Macronove stranke La République En Marche (LREM) i predsjedavajući grupe prijateljstva Francuske i Kine u parlamentu.


Macronov stav prema Kini bio je u centru pažnje kako se bliži početak Olimpijskih igara u Pekingu. Dok nekoliko zemalja - uključujući SAD, Veliku Britaniju, Belgiju i Litvaniju - bojkotuju događaj, Francuska je među zemljama koje će poslati svoje sportaše u Kinu.


Francuski ministar trgovine, Franck Riester, također je osudio kršenje ljudskih prava u Kini, ali je dodao da je međunarodnim organizacijama da definiraju šta je to genocid. "Vlada ne bi trebala da se izjašnjava o pravnoj kvalifikaciji situacije", rekao je poslanicima u četvrtak, ističući da je Francuska "sistematski" izražavala zabrinutost zbog izvještaja o praksi prisilnog rada i kršenja ljudskih prava u Kini u diplomatskim razgovorima sa zvaničnicima te zemlje.


Kineska ambasada u Francuskoj je u saopćenju "izrazila duboku zabrinutost" da će rezolucija "ozbiljno naštetiti kinesko-francuskim odnosima i kredibilitetu i imidžu Francuske u očima Kineza", dodajući se da je "francuska strana potpuno svjesna apsurda i štetnosti ove rezolucije."


Slične rezolucije izazvale su debatu u nekoliko parlamenata širom EU i van nje.


Francuski poslanici pridružuju se svojim britanskim i holandskim kolegama u označavanju kineskog tretmana Ujgura kao zločina genocida. Druge zemlje, kao što su Italija i Belgija, osudile su kinesku politiku u Xinjiangu, ali nisu otišle tako daleko da ih kvalificiraju kao genocidnu.


Macron se također našao na udaru kritike zbog podrške investicionom sporazumu između EU i Kine, što je tema koja je pokrenuta u srijedu tokom Macronovog govora u Evropskom parlamentu i ponovo u četvrtak tokom debate u francuskom parlamentu.0 comments

Comments


bottom of page