top of page
  • DS

EU više ne priznaje Guaida kao venecuelanskog predsjednika

Evropska unija više ne priznaje Juana Guaida kao privremenog predsjednika Venecuele, odluka je zvaničnog Brisela. EU ne može više legalno da priznaje Guaida kao legitimnog predsjednika Venecuele, jer je na posljednjim izborima izgubio mjesto u parlamentu, saopšteno je.

Kako piše Reuters, Guaida još uvijek kao legitimnog predsjednika priznaju Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija, a dvojica diplomata iz EU su izjavila da zvanični Brisel još uvijek ne priznaje Nicolasa Madura kao predsjednika Venecuele, jer su predsjedničke izbore iz 2018. godine održane u Venecueli proglasili spornim.


U isto vrijeme iz EU su poručili da su spremni uvesti dodatne sankcije Venecueli zbog kršenja ljudskih prava te naglasili da ne priznaju parlamentarne izbore održane 6. decembra u Venecueli.



Faktičko stanje


Ovakav razvoj događaja, na prvi pogled, djeluje zbunjujuće, ali stvari su jednostavnije nego što izgledaju. Naime, SAD i EU su Guaida priznali kao privremenog predsjednika Venecuele nakon što se on na tu funkciju postavio u državnom parlamentu u kome je imao većinu prije dvije godine.


Međutim, venecuelanska opozicija je bila veoma razjedinjena i Maduro je to iskoristio da stvari okrene u svoju korist. Na parlamentarne izbore, koji su održani prije mjesec dana, dio opozicije (uključujući Guaida) nije izašao, pa je Maduro odnio ubjedljivu pobjedu. Na taj način je ovladao i posljednjom institucijom u zemlji koju nije kontrolisao, a novoizabrani parlament počeo je sa radom prije dva dana.


O važnosti ovih izbora, pisali smo detaljno poslije njihovog održavanja. Naime, sada Maduro preko parlamenta može donositi odluke, poput stacioniranja vojnih snaga drugih država u Venecueli, davati koncesije na crpljenje nafte ili plina te sklapati velike ekonomske ugovore. Posljednje dvije godine to nije mogao raditi budući da je takve dogovore trebalo verifikovati u parlamentu kojeg on nije kontrolisao.


Jedan od posmatrača na pomenutim decembarskim izborima bio je i bivši španski premijer Jose Luis Zapatero. On nije imao previše zamjerki na regularnost izbora i iz Venecuele je pozvao EU da odustane od sankcija i da se okrene dijalogu sa zvaničnim Caracasom. Pobjedu Madura na izborima sa oduševljenjem su dočekali u Rusiji i Kini, svjesni da im je Venecuela predata u ruke budući da Zapad odbija Madura. Međutim, sada je jasno da je to isto uvidjela EU i da je okrenula novu stranicu.



Sudbina Guaida?


Nakon što su odlučili da Guaida više ne priznaju kao legitimnog predsjednika Venecuele, iz Brisela su poručili da taj venecuelnaski političar „ostaje jedna od najvažnijih prodemokratskih figura u Venecueli“, gdje EU i SAD žele organizovati „poštene izbore“.


U međuvremenu, ni Madurova vlast nije zaboravila Guaida. Kako je prethodnih mjeseci izvještavao Telesur, protiv Guaida i njegovih saradnika se vodi nekoliko istraga za različita krivična djela.


 

bottom of page