top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Britanski premijer otkazao sastanak sa Mitsotakisom zbog svađe oko antičkih skulptura

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis nedavno je oštro kritikovao svog britanskog kolegu Rishija Sunaka u novoj epizodi u vezi sa dugotrajnom raspravom oko Mramornih reljefa s Partenona, što je godinama kamen spoticanja u odnosima dviju država.


Dva premijera trebala su se sastati u utorak, ali je Sunak otkazao sastanak kasno u ponedjeljak, što grčki zvaničnici pripisuju Mitsotakisovom nedavnom snažnom insistiranju na povratku drevnih skulptura iz Britanskog muzeja.


"Izražavam svoje nezadovoljstvo što je britanski premijer otkazao naš planirani sastanak samo nekoliko sati prije nego što je trebao da se održi", rekao je Mitsotakis. "Onaj ko vjeruje u ispravnost i pravednost svojih stavova nikada se ne boji suočavanja s argumentima", dodao je, napominjući da je stav Grčke o tzv. Elginovim mramorima dobro poznat. Mramorne skulpture je u 19. vijeku uklonio diplomata i zaljubljenik u umjetnost Lord Elgin i od tada su smještene u Londonu.


Aktivisti i borci za ovu stvar, među kojima se isticala pokojna pjevačica i glumica Melina Mercouri, godinama su tražili njihov povratak u Grčku, a razgovori između Britanskog muzeja i grčkih zvaničnika održani su prošle godine kako bi se razgovaralo o potencijalnom aranžmanu pozajmice. Međutim, u martu je Sunak isključio bilo kakvu promjenu u postojećem zakonu koji sprječava Britanski muzej da skulpture trajno vrati Grčkoj.


U subotu je Financial Times izvijestio da će Mitsotakis o ovom pitanju razgovarati s liderom Laburističke stranke Velike Britanije Keirom Starmerom, koji pokazuje otvorenost za suradnju naglašavajući ne bi blokirao potencijalni sporazum prema kojem bi dijelovi skulptura bili pozajmljeni Grčkoj u slučaju da on postane premijer.


U nedjelju je Mitsotakis žalio zbog nedostatka napretka u vezi s ovim pitanjem u intervjuu za BBC, rekavši da je "imati neke od umjetnina u Londonu, a ostatak u Ateni, nalikuje rezanju Mona Lise na pola".


Otkazivanje sastanka uslijedilo je nakon Mitsotakisovog sastanka sa Starmerom. Ured premijera je potvrdio da Sunak nema nikakvih javnih sastanaka u utorak i da se zamjenik premijera Oliver Dowden trebao sresti s Mitsotakisom, što grčki zvaničnici demantiraju.



 





bottom of page