top of page
  • DS

Bolivija: Nova vlast u zatvor poslala bivšu predsjednicu

Sukob između Jeanine Áñez i Eva Moralesa, koji je počeo u novembru 2019. godine, ovih dana dobija svoj kraj. Bivša predsjednica Jeanine Áñez uhapšena je, a vlast koju je protjerala iz zemlje tokom prošle godine ponovo upravlja zemljom.


Kako smo ranije detaljnije pisali, u novembru 2019. godine dugogodišnji predsjednik Bolivije Evo Morales Ayma napustio je zemlju i otišao u egzil. Vlast je de facto preuzela vojska i bolivijska desnica, a za privremenu predsjednicu je imenovana pomenuta Jeanine Áñez. To je bio epilog izbora na kojima je pobjedio Morales, a vojska pod optužbom da su namješteni izvršila vojni udar. Morales je, bježeći od vojske, otišao u egzil.

U septembru prošle godine Morales je želio biti kandidat na izborima za Senat, ali mu to tamošnja vlast nije dozvolila, pravdajući odluku činjenicom da se Morales nalazi van zemlje.


Međutim, na pomenutim izborima u predsjedničkoj trci ubjedljivo je pobjedio Luis Arce kandidat Moralesove stranke MAS (Movimiento al Socialismo – Pokret za socijalizam). Morales se tada vratio u zemlju i danas važi za najmoćniju političku figuru u Boliviji.



Hapšenje Jeanine Áñez


Promjena vlasti i ponovo vraćanje ljevičara na vlast nije smirila strasti u zemlji. Mnogi su tražili zatvorske kazne za učesnike događaja u novembru 2019. godine, ali za događaje u narednih godinu dana, između ostalog i zbog ljudi koji su nastradali na protestima protiv Áñez. Sud je otvorio nekoliko postupaka protiv bivše predsjednice Áñez i nekoliko ministara, kao i protiv dijela vojnog i policijskog vrha pod optužbama za državni udar, terorizam, pobunu i konspirativno djelovanje.


Jeanine Áñez je u subotu uhapšena, a izrečena joj je i mjera privremenog zatvora u trajanju od četiri mjeseca. Tako će se Jeanine Áñez na sudu suočiti sa ozbiljnim optužbama, a tokom trajanja procesa neće joj biti dozvoljeno bavljenje politikom. U međuvremenu, Morales i njegove pristalice će pokušati da učvrste svoju vlast. Iako su najjača politička snaga u zemlji u pojedinim dijelovima zemlje i društva postoje snažni otpori prema Moralesu i njegovoj politici. Na lokalnim i regionalnim izborima koji su održani prošle sedmice Morales i saveznici su odnijeli ubjedljivu pobjedu u većem dijelu zemlje, ali ne i u čitavoj državi.


Na svom Twitter profilu Jeanine Áñez je komentarisala svoje hapšenje. "Politički progon je počeo. MAS je odlučio da vrati diktaturu. Tužno, jer Bolivija ne treba diktatore, već treba slobodu i rješenja", napisala je Áñez. U drugim objavama tražila je zaštitu međunarodnih organizacija i drugih država.


 


Recent Posts

See All
bottom of page