top of page
  • DS

Bolivija reaktivira proizvodnju litija

Marcelo Gabino Gonzales Saique u ponedjeljak je postavljen na funkciju izvršnog predsjednika Bolivijskih polja litija (YLB), čime novoizabrana vlast želi da ubrza „industrijalizaciju ovog važnog strateškog resursa za razvoj zemlje“, prenose bolivijski mediji.

Kako piše Bolivijska novinska agencija (ABI), Gabino Gonzales je izjavio da je Bolivija „spremna ići u industrijalizaciju litija“ te da je to „najvažnijia misija koja mu je povjerena“, a ranije je obavljao razne funkcije u oblasti energetike.


Ovo je jedna od najvažnijih odluka bolivijske vlade od kada su se na vlast vratili ljevičari, nakon pobjede Luisa Arcea, o čemu smo detaljno pisali ranije.


Naime, Bolivija ima najveće na svijetu dokazane rezerve litija, a bez kojeg je teško zamisliti proizvodnju mobitela, laptopa, električnih automobila i druge moderne opreme. Nova bolivijska vlast želi postati vodeći igrač na svjetskom tržištu litija, a kompanija zadužena za upravljenje ovim važnim prirodnim bogatstvom je državna. Arce, u svojoj predizbornoj kampanji, tvrdio je da tadašnja vlast predvođena konzervativnom Jeanine Áñez želi izvršiti privatizaciju nalazišta litija.


Upravljenje ovim resursom može biti važan faktor bolivijskog ekonomskog razvoja. U isto vrijeme, može biti važan faktor u privlačenju velikih sila ka ovoj siromašnoj državi. Posebno to se odnosi na Kinu koja je sa Evom Moralesom, bivšim predsjednikom Bolivije i šefom stranke iz koje dolazi Arce, gajila dobre odnose. Sa druge strane, Sjedinjene Američke Države Moralesa smatraju preprekom u ostvarivanju svojih ciljeva u Latinskoj Americi.


 

Comments


bottom of page