top of page
  • DS

Biden vratio na snagu poništenu politiku od strane Trumpa o nelegitimnosti izraelskih naselja

Bidenova administracija je u petak obnovila američki pravni nalaz koji datira prije skoro pedeset godina da su izraelska naselja na okupiranim palestinskim teritorijama „nelegitimna“ prema međunarodnom pravu, javio je AP.



Foto: Američki predsjednik Joseph Biden


Državni sekretar Antony Blinken rekao je da SAD vjeruju da su nagodbe u suprotnosti s izraelskim obavezama, poništavajući odluku njegovog prethodnika, Mikea Pompea, u posljednjem odmaku Bidenove administracije od proizraelske politike koju je vodio bivši predsjednik Donald Trump. Njegovi komentari došli su kao odgovor na novinarsko pitanje o najavi da će Izrael izgraditi više od 3.300 novih domova u naseljima na Zapadnoj obali kao odgovor na smrtonosni palestinski napad.


Nije bilo jasno zašto je Blinken odabrao ovaj trenutak, nakon više od tri godine svog mandata, da poništi Pompeovu odluku, ali dolazi u vrijeme rastućih američko-izraelskih tenzija oko rata u Gazi, a najnovija najava samo je dodatno pojačala napetost, te kada najviši sud Ujedinjenih nacija, Međunarodni sud pravde, održava saslušanja o legalnosti izraelske okupacije.


Zvaničnici Bidenove administracije nisu opisali Blinkenove komentare kao preokret, već tvrde da Pompeova odluka nikada nije formalno objavljena. Advokati Bidenove administracije zaključili su da je Pompeova odluka samo njegovo mišljenje, a ne pravno obavezujuća, prema riječima dvojice zvaničnika koji su pod uslovom anonimnosti razgovarali o tome. Formalno izdata ili ne, Pompeova objava u novembru 2019. naširoko je prihvaćena kao američka politika i nije javno odbačena sve dok Blinken nije progovorio u petak.


Govoreći u glavnom gradu Argentine Buenos Airesu, Blinken je rekao da su SAD bile „razočarane“ kada su saznale za novi plan naselja koji je najavio izraelski krajnje desničarski ministar finansija, Bezalel Smotrich, nakon što su trojica palestinskih naoružanih napadača otvorila vatru na automobile u blizini naselja Maale Adumim, ubivši jednog Izraelca i ranivši pet.


Blinken je osudio napad, ali je rekao da se SAD protive proširenju naselja i jasno stavio do znanja da će se Washington još jednom pridržavati pravnog nalaza iz Carterove administracije da utvrđena naselja nisu u skladu s međunarodnim pravom.


„Dugogodišnja je američka politika pod republikanskom i demokratskom administracijom da su nova naselja kontraproduktivna za postizanje trajnog mira“, rekao je na konferenciji za novinare s argentinskom ministricom vanjskih poslova Dianom Mondino. „Oni su također u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Naša administracija čvrsto se protivi širenju naselja i po našoj procjeni to samo slabi, ne jača sigurnost Izraela”, rekao je Blinken.


Decenijama je američka politika o naseljima bila vođena odlukom iz 1978. godine poznatom kao „Hansellov memorandum“, koji je napisao tadašnji pravni savjetnik State Departmenta Herbert Hansell. Hansellov nalaz ne kaže da su naselja bila „ilegalna“, već „nelegitimna“. Ipak, taj memorandum je oblikovao decenije američke politike po tom pitanju.


Pompeo je odbacio tu politiku u novembru 2019. Bidenova administracija je dugo razmišljala o njenom ponovnom sprovođenju dok je pokušavala da prilagodi svoju bliskoistočnu strategiju. Ta su razmatranja uzela maha jer je odgovor Izraela na napade Hamasa 7. oktobra izazivao sve intenzivnije međunarodne kritike.


 

bottom of page