top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Australija insistira na istrazi porijekla virusa, Kina negoduje

Australijski premijer Scott Morrison danas je potvrdio da će insistirati na istrazi o porijeklu koronavirusa, makar to štetilo trgovinskim odnosima s Kinom, prenijela je Beta.

Kada je Australija najavila da zahtjeva istragu, Kina je najprije upozorila Canberru da ne nanosi štetu međusobnoj trgovini, ali pošto Australija nije odustala, Peking je obustavio uvoz govedine iz Australije i najavio carinu na australijski ječam. Kritiku da izigrava "pomoćnika šerifa" Sjedinjenih Američkih Država koje zahtjevaju istragu o porijeklu virusa, Morrison je pred novinarima odbacio tvrdeći da je Australija "uvijek bila nezavisna i sljedila svoje državne interese", te da će "uvijek ustajati u odbranu onoga u šta vjeruje i vrijednosti koje poštuje".


Najave Australije, i podrška koju za ovu ideju dobijaju iz Washingtona, zabrinula je kineske vlasti zbog činjenice da Kina klizi ka ekonomskoj krizi, a da istrage ovakve vrste mogu stanje pogoršati i donijeti dodatne probleme Pekingu u trenucima trgovinskog rata sa SAD. 

0 comments

Comments


bottom of page