top of page
  • DS

Armije Indije i Japana prvi put zajednički vježbaju

Japan i Indija započeli su danas svoju prvu zajedničku vježbu sa borbenim avionima u blizini Tokija, dok ove zemlje unapređuju odbrambene i sigurnosne veze zbog rastuće vojne moći Kine.


U jedanaestodnevnoj zajedničkoj vježbi, kako javlja AFP, učestvovaće osam japanskih borbenih aviona, a Indija će poslati četiri lovca, dva transportna aviona i tanker za punjenje gorivom.


Oko 150 pripadnika indijskog ratnog vazduhoplovstva učestvuje u vježbi u vazduhoplovnoj bazi Hyakuri u prefekturi Ibaraki, sjeveroistočno od Tokija. Vježbu su dvije zemlje dogovorile tokom razgovora japanskih i indijskih ministara odbrane i vanjskih poslova 2019. godine, ali je odgođena zbog koronavirusa


Japan i Indija, zajedno sa Australijom i Sjedinjenim Američkim Državama, dio su „Quad“ saveza, grupe regionalnih sila koja je sve više zabrinuta zbog vojnog i ekonomskog utjecaja Kine.


Tokio je posljednjih mjeseci održao niz zajedničkih vojnih vježbi, kao i reviziju svoje odbrambene i sigurnosne strategije i eksplicitno izražavajući zabrinutost zbog Kine.


U decembru se vlada premijera Fumija Kishide obavezala da će udvostručiti potrošnju za odbranu na dva posto BDP-a do 2027. godine i nazvala Kinu „najvećim strateškim izazovom ikada“ za sigurnost Japana.


Prošle sedmice, Japan je potpisao novi sporazum o odbrani s Ujedinjenim Kraljevstvom i pristao proširiti svoj sporazum o međusobnoj odbrani sa Washingtonom na napade u svemiru.


Ranije smo više puta pisali o pojačanim diplomatskim, vojnim i ekonomskim aktivnostima u Južnom kineskom moru i šire na Pacifiku, kao i namjeri Indije da prodre u „kinesko dvorište“.

 

bottom of page