top of page
  • DS

Xi naredio vojsci da se pripremi za rat

Predsjednik Kine Xi Jinping je jučer govorio o različitim izazovima s kojima se suočava Kina. Između ostalog, poručio je da se kineska vojska spremi za rat.

Xi Jinping je, govoreći na marginama godišnjeg zasjedanja Nacionalnog narodnog kongresa, pohvalio doprinos kineske vojske u borbi protiv koronavirusa te pozvao vojsku da pojačaju vojnu obuku, prenosi iranski Press TV pozivajući se na državnu kinesku agenciju Xinhua.

„Potrebno je da istražite načine obuke i pripreme za rat, jer su napori u kontroli epidemije normalizovani“ i dodao da je „potrebno pojačati pripreme za oružane borbe, fleksibilno vršiti stvarnu vojnu obuku i poboljšati sposobnost naše vojske za obavljanje vojnih misija.“ Xi je rekao i da kineska vojska mora misliti na „najgori scenarij“ te da „odlučno štiti nacionalni suverenitet“ i „zaštiti sveukupnu stratešku stabilnost zemlje.“


Xijev poziv vojsci za borbenu gotovost, podsjeća Press TV, uslijedio je nakon odluke da se poveća kineski vojni budžet na 178 milijardi dolara.


Također, poziv dolazi i nakon zategnutosti odnosa sa susjednom Indijom i sukoba oko granice, te sve većih tenzija sa Sjedinjenim Američkim Državama i Australijom o porijeklu koronavirusa i upravljanjem krizom koja je nastala nakon pandemije.


Sama Kina se također suočava sa velikim ekonomskim i političkim izazovima unutar same Kine, usljed usporavanje kineske i svjetske ekonomske aktivnosti.



bottom of page