top of page
  • DS

Vojska Brazila se sprema za regionalni rat

Vojska najveće i najvažnije države Južne Amerike, prema pisanju brazilskih medija, priprema se za mogući rat na kontinentu.

Brazilska vojska se priprema za rat na kontinentu i moguću intervenciju u regionalnim sukobima, stoji u tzv. „Bijeloj knjizi“, brazilske vojske, javio je brazilski O Estado de Sao Paulo, budući da kontinent više nije mjesto kome ne prijete ratovi. Kako piše Hispan TV u pomenutom dokumentu brazilske vojske stoji da ta država mora uzeti u obzir da će biti potrebno „zaštititi svoje interese.“


Mediji u Latinskoj Americi primjećuju da se u dokumentu ne navodi gdje je tačno izvor opasnosti i gdje bi brazilska vojska mogla intervenisati, ali mnogi sugerišu da se moguća intervencija odnosi na susjednu Venecuelu.


Nakon desetak godina odlične saradnje između Brazila i Venecuele kada su u obje države na vlasti bili ljevičari, prilike na kontitentu su se promijenile. Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro je promijenio brazilski politički kurs i sada Venecuelu i tamošnjeg predsjednika Nicolasa Madura vidi kao prijetnju.


Venecuela se nalazi pod američkim sankcijama i unutrašnji problemi se gomilaju. Sa druge strane, Bolsonaro želi pratiti politiku zvaničnog Washingtona u najvećoj mogućoj mjeri.


Napori Bolsonara da promijeni Brazil doveli su do značajnih podjela u brazilskom društvu o čemu smo nedavno detaljnije pisali.


 

bottom of page