top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Uprkos ekonomskom oporavku, francuski trgovinski deficit dostigao je rekordan nivo

Francuski trgovinski deficit porastao je na rekordnih 84,7 milijardi eura prošle godine. Do povećanja robnog deficita od 31% došlo je nakon što se ekonomija snažno oporavila od posljedica pandemije koronavirusa, s godišnjim rastom od 7%.

Francuska centralna banka saopćila je da je ukupni deficit tekućeg računa zemlje - uključujući i robu i usluge - iznosio 25,8 milijardi eura prošle godine, što je pad sa 43,7 milijardi eura iz 2020, ali znatno veći od onog od 7,1 milijardi eura iz 2019.


Rastuće cijene energenata prošle godine povećale su vrijednost francuskog uvoza robe za 3% u ondnosu na onaj iz 2019. godine - prije nego što je pamdemija COVID-19 poremetila trgovinu na globalnom nivou. U međuvremenu, domaći proizvođači izgubili su tržišni udio u izvozu, ostavljajući ih 2% ispod nivoa prije krize, podaci su francuske carinske službe.


Za razliku od toga, trgovinski bilans zemlje za usluge poboljšao se na rekordnih 36,2 milijarde eura, što znači da je ukupna spoljnotrgovinska razmjena u prošloj godini dala blagi poticaj privredi.


Ključne grane privrede prošle su godine pretrpjele neuspjehe, nakon što je Australija otkazala ugovor o nabavci podmornica vrijedan 90 milijardi australijskih dolara s obrambenim izvođačem Naval Group, a farmaceutska grupa Sanofi zaustavila je razvoj vakcine protiv COVIDA-a zasnovane na RNA tehnologiji.


Francuski robni suficit sa Velikom Britanijom prošle godine se smanjio na 7,6 milijardi eura, što je 40% manje u odnosu na 2019. prije nego što su pandemija i Brexit poremetili trgovinu preko Lamanša. Istovremenno francuski deficit u robnoj trgovini sa Kinom povećao se za 27% na 34,6 milijardi eura u odnosu na onaj iz 2019.0 comments

Commentaires


bottom of page