top of page
  • DS

Ukrajinske trupe stigle u Ujedinjeno Kraljevstvo na obuku

Ukrajinski vojnici počeli su stizati u Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske zbog obuke koja će im tamo biti pružena.


Vojska Ujedinjenog Kraljevstva će pružiti obuku za do 10 hiljada ukrajinskih vojnika, prenijeli su tamošnji mediji.


Program je najmjenjen ukrajinskim dobrovoljcima sa malo ili nimalo borbenog iskustva, a za njihovu obuku biće zaduženo oko hiljadu vojnika iz UK.


Ukrajinskim vojnicima UK će obezbjediti, pored same obuke, specijalnu odjeću i opremu koju će ponijeti sa sobom u svoju državu.


Mediji podsjećaju da UK ima veliko iskustvo u pružanju obuke Ukrajincima, jer je od 2014. do 2022. godine tu vrstu edukacije prošlo oko 22 hiljade ukrajinskih vojnika.


Trening je dio kontinuirane pomoći koju vlada UK pruža Ukrajini u borbi protiv ruske agresije, saopštile su tamošnje vlasti. Ministar odbrane Ben Wallace je posjetio jedno od mjesta gdje se obuka izvršava i izjavio da je „ovaj ambiciozni novi program obuke sljedeća faza u podršci Ujedinjenog Kraljevstva oružanim snagama Ukrajine u njihovoj borbi protiv ruske agresije. Koristeći stručnost svjetske klase koju ima britanska vojska, pomoćemo Ukrajini da obnovi svoje snage i pojača otpor, dok brane suverenitet svoje zemlje i pravo da izaberu svoju budućnost.“


UK je država koja od početka rata, uz Sjedinjene Američke Države, pruža najveću pomoć Ukrajini. Zvanični London je Ukrajinu pomogao finansijki, dopremom oružja i opreme, pružanjem obuke vojsci i na diplomatskom planu.

 

0 comments

Comments


bottom of page