top of page
  • DS

Trumpov izborni štab kaže da je prikupio više od 45,5 miliona dolara u trećem kvartalu

Izborni štab Donalda Trumpa saopštio je u srijedu da je prikupio više od 45,5 miliona dolara u trećem kvartalu od jula do septembra, što je skoro 30 posto više nego što je prikupljeno u prethodnom tromjesečju, javio je Reuters.

Foto: Donald Trump u Bijeloj kući


Ubrzanje u prikupljanju sredstava moglo bi biti znak da Trumpova kasa za kampanju 2024. godine ima koristi od njegovih pravnih problema, koji uključuju četiri optužnice.


U izjavi štaba u srijedu nisu navedeni detalji o tome kako je došlo do tog broja ili iz kojih mjesta su prikupljena sredstva. Saopšteno je da je prikupljeno više od 37,5 miliona dolara u gotovini i da je oko 36 miliona dolara namjenjeno za predizbore.


Njegov najbliži rival, koji zaostaje s velikom razlikom u anketama, je guverner Floride Ron DeSantis. Njegov štab je saopštio da je prikupio 15 miliona dolara tokom trećeg tromjesečja, iako sva ta sredstva neće biti dostupna za korištenje tokom republikanskih predizbora. To je manje od 20 miliona dolara u drugom tromjesečju, što je mogući znak da DeSantisa napuštaju donatori jer nije uspio ugroziti Trumpovo vođstvo.


Trumpov glavni komitet za prikupljanje sredstava prikupio je više od 35 miliona dolara tokom perioda od aprila do juna, što je skoro dvostruko više nego što je grupa prikupila u prethodna tri mjeseca.


 

bottom of page