top of page
  • DS

Sirija se pridružuje kineskoj inicijativi „Pojas i put“

Sirija se pridružila Inicijativi „Pojas i put“, čime će pružiti pomoć bliskoistočnim zemljama da stvore nove prilike za saradnju sa Kinom i drugim zemljama.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG), ceremonija pridruženja održana je prilikom potpisivanja Memoranduma o razumjevanju u Komisiji za planiranje i međunarodnu saradnju u Damasku. Na ceremoniji su učestvovali Fadi al-Khalil, šef Komisije i kineski ambasador u Damasku Feng Biao. Al-Khalil je izjavio da pridruženje Inicijativi oživljava staru ulogu Sirije na drevnom Putu svile i da će ojačati bilateralnu saradnju sa Kinom i multilateralnu saradnju sa drugim zemljama, prenosi Beta. On je rekao da je Sirija bila jedna od glavnih zemalja na drevnom Putu svile, koji ima vezu sa gradom Halepom i Palmirom. Pridruženje također pokazuje drevnu i dugu historiju, prijateljstvo i saradnju između Sirije i Kine, naveo je al-Khalil. Feng Biao je izjavio da saradnja dvije zemlje predstavlja veliki doprinos ekonomskoj obnovi i društvenom razvoju Sirije, i da saradnja jača povezivanje inicijative „Pojas i put“ i Strategije prema Istoku koju je podnijela Sirija. Ambasador Feng Biao je izjavio da je Inicijativa u skladu sa snažnom željom svjetskih zemalja za širokim ekonomskim učešćem, pošto je to najveća platforma za međunarodnu saradnju na svijetu.


Kako javlja SANA, Sirija očekuje da potpisani sporazum otvori „široke horizonte saradnje sa Kinom“, što je želja obje države iskazana u ranijim kontaktima dvije države. O tom kineskom planu da dođe do Mediterana, kao i potrebi Sirije da pronađe partnere u trenicima pojačanog pritiska sa Zapada, ranije smo detaljnije pisali. Inicijativa Pojas i put koju je pokrenula Kina 2013. godine, obuhvata ekonomski pojas Puta svile i Pomorski put svile u 21. vijeku. Inicijativa ima za cilj izgradnju trgovinske, investicione i infrastrukturne mreže koja povezuje Aziju sa drugim djelovima svijeta, podsjeća Beta.

 

bottom of page