top of page
  • DS

Nove restrikcije za Huawei i odgovor Kine

Trumpova administracija razmatra uvođenje dodatnih ograničenja na izvoza namijenjenih odsijecanju kineskog proizvođača telekomunikacijske opreme Huawei Applied Sciences Co. od stranih dobavljača, prijeteći daljom eskalacijom finansijskih i diplomatskih tenzija između SAD i Kine, piše Wall Street Journal.

Ograničenja sprečavaju proizvođače poluprovodnika koji koriste američke softverske pakete i patente da iste prodaju Huaweiju, prije nego li dobiju dozvolu od američkih vlasti, što u osnovi Washingtonu daje pravo veta nad vrstama tehnologije Huawei može koristiti.


Prema novim smjernicama, odjeljenje može blokirati prodaju poluprovodnika proizvođača Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), za Huaweijevu proizvodnu jedinicu HiSilicon, koja dizajnira Kirin čipove.


Američki proizvođači poluprovodničkih alata dominiraju tržištem, s udjelom od oko 45% svjetske bruto prodaje, ukupne vrijednosti od oko 58 milijardi dolara. Očekuje se da će američke korporacije tokom ove godine izvesti alata u vrijesnosti od oko 21 milijardu američkih dolara.


Ministarstvo trgovine Kine saopštilo je da će preduzeti "sve neophodne mjere" kao odgovor na nova američka ograničenja, prenosi Beta.


Kina tvrdi da je američki potez zloupotreba državne vlasti i kršenja principa tržišta. Na sajtu ministarstva se navodi da novi propisi ministarstva "ugrožavaju sigurnost globalnog lanca industrije i snabdjevanja." "SAD koriste državnu vlast, pod takozvanim izgovorom nacionalne sigurnosti, i zloupotrebljavaju mjere nadzora izvoza kako bi kontinuirano ugnjetavale i kočile određene kompanije drugih zemalja", navodi se u saopštenju neimenovanog portparola ministarstva trgovine Kine. Kako se dodaje, Kina će "preduzeti sve neophodne mjere da odlučno zaštiti legitimna prava i interese kineskih preduzeća."


 

bottom of page