top of page
  • DS

SAD će ponovo uvesti naftne sankcije Venecueli

Sjedinjene Američke Države će ponovo uvesti sankcije naftnoj industriji Venecuele nakon što je vlada predsjednika Nicolasa Madura nastavila s „represijom“ protiv protivnika, rekli su američki zvaničnici u srijedu, prenosi AFP.



Foto: Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro


Karakas je „zaostao“ u ključnim oblastima prije roka 18. aprila koji je Washington odredio za napredak nakon što Madurovim protivnicima nije bilo dozvoljeno da se natječu protiv njega na predstojećim izborima, rekli su visoki zvaničnici administracije.


SAD su obustavile neke sankcije nakon što su se Madurova vlada i opozicija prošlog oktobra na Barbadosu dogovorili da održe slobodne i fer izbore tokom 2024. godine uz prisustvo međunarodnih posmatrača.


„Iako su venecuelanske vlasti ispunile neke ključne obaveze, one su također podbacile u nekoliko oblasti“, rekao je visoki zvaničnik Bidenove administracije pod uslovom da ostane anoniman. „Područja u kojima su oni pali uključuju... ono što vidimo kao kontinuirani obrazac uznemiravanja i represije protiv opozicionih ličnosti“, dodao je zvaničnik.


Venecuela ima najveće dokazane rezerve nafte na svijetu, ali proizvodnja je opala nakon godina lošeg upravljanja i sankcija.


 

bottom of page