top of page
  • DS

SAD zaprijetile UAE da ne normalizuju odnose sa Sirijom

Specijalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država za Siriju James Jeffrey poručio je Ujedinjenim Arapskim Emiratima da ih očekuju sankcije, ukoliko nastave sa aktivnostima na normalizaciji odnosa te države i Sirije.

Jeffrey je poručio svom arapskom savezniku da bi mogli doći pod udar sankcija, u okviru američkog Ceasar Acta kojim se kažnjavaju 39 kompanija i fizičkih lica povezanih sa sirijskim vlastima, kao dio američkog pritiska na sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.


Jeffrey je na press konferenciji rekao da UAE „znaju“ da se SAD „apsolutno protive“ nastojanjima UAE da ponovo otvore svoju ambasadu u Damasku, kao dio procesa koji počeo u decembru 2018. godine.


„Oni su suverena država i oni mogu odlučivati, ali mi smo jasno rekli da je to loša ideja“, rekao je Jeffrey i dodao da svako iz UAE, kao i tamošnje kompanije, mogu biti pod udaru sankcija.


Osim pokušaja da ponovo otvore ambasadu u Damasku, UAE je u Siriju poslala i delegaciju zaduženu za trgovinu.


Najnovije američke sankcije Siriji vlastima u Damasku su donijele ogromne probleme, pa je na proteste izašao i dio Assadovih pristalica.


 

Tags: #Sirija, #UAE, #SAD

0 comments

Comentarios


bottom of page