top of page
  • DS

SAD odobrile novu prodaju oružja Tajvanu

Sjedinjene Američke Države odobrile su novu prodaju oružja odmetnutom kineskom otoku Tajvanu u vrijednosti od 1,1 milijardu dolara.


Nova prodaja oružja Tajvanu razbijesnila je Peking, koji još uvijek traži način kako da se postavi prema SAD, nakon što je prošlog mjeseca na taj otok u posjetu došla predsjedavajuća Zastupničkog doma Kongresa SAD Nancy Pelosi.


Novi paket oružja koji će biti dostavljen Tajvanu, nakon što ga odobri većinski protajvanski američki Kongres, sadržavaće moderne radare i različite vrste raketa.


Kako izvještava BBC, Tajvanu će biti isporučeni radari za obavještavanje o mogućim raketnim napadima u vrijednosti od 655 miliona dolara, zatim za 355 miliona dolara 60 protivbrodskih raketa Harpoon sposobnih da potope brodove te rakete Sidewinder u verziji zemlja-zrak i zrak-zrak u vrijednosti od 85,6 miliona dolara.


Nova prodaja oružja Tajvanu naljutila je Kinu. Kineska ambasada u Washingtonu je najavila da će Peking na ovaj potez odgovoriti „protivmjerama“ i da se na ovaj način „ozbiljno ugrožavaju“ veze dvije najveće svjetske ekonomije.

 

0 comments
bottom of page