top of page
DS

Iranska centralna banka: Rusija i Iran finalizuju integraciju nacionalnih platnih sistema

Moskva i Teheran su finalizovali integraciju ruskog Mir i iranskog Shetab platnog sistema, rekao je guverner iranske Centralne banke Mohammad Reza Farzin, javio je TASS.


Foto: Ilustracija


„Tokom sastanka strane su finalizovale uslove za povezivanje ruskog platnog sistema Mir sa iranskim Shetabom i ovaj projekat je ušao u operativnu fazu“, rekao je Farzin po povratku iz Sankt Peterburga, gdje je razgovarao s guvernerkom ruske Centralne banke Elvirom Nabiullinom.


Farzin je rekao da se u prvoj fazi, koja počinje 22. augusta, „bankovne kartice iranskog sistema Shetab mogu koristiti kao Amber pametne kartice na svim bankomatima širom Rusije i da će građani Irana moći da podižu rublje sa ruskih bankomata koristeći svoje kartice.“


„Druga faza uključuje mogućnost plaćanja karticama ruskih građana u Iranu“, rekao je Farzin, dodajući da će u trećoj fazi Iranci moći da plaćaju karticom Shetab u ruskim trgovinama putem običnog bankovnog terminala.


U aprilu 2024. godine iransko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je projekt korištenja Mir kartica ušao u fazu implementacije. U maju 2022. potpredsjednik ruske vlade Alexander Novak rekao je da zemlje razgovaraju o tome kako povezati platne sisteme Mir i Shetab.



 

Commenti


bottom of page