top of page
  • DS

Rumuniji isporučen američki PVO sistem Patriot

Rumunskoj vojsci isporučeni su iz Sjedinjenih Američkih Država glavni elementi prve jedinice raketnog sistema protivvazdušnog sistema velikog dometa Patriot, saopštilo je ministarstvo odbrane te zemlje, a prema najavama iz Bukurešta očekuje se da će sistem ući u upotrebu do kraja godine.

Rumunija je naručila sedam sistema PVO Patriot (najnovija verzija sistema) za ukupno 3,9 milijardi američkih dolara, javlja Beta, pozivajući se na portal Balkanska bezbjednosna mreža.


Time je nastavljen proces jačanja sposobnosti rumunske vojske jer je taj PVO sistem stigao svega nekoliko dana nakon dva borbena aviona F-16, i u momentu kada se najavljuje ulaganje od 130 miliona dolara u vazduhoplovnu bazu u Cluju, u jeku povećanih tenzija u regionu Crnog mora. Prva jedinica Patriota biće prebačena u Nacionalni centar za obuku PVO snaga rumunske vojske u luci Constanca na Crnom Moru, gdje će biti obavljeno prihvatno testiranje i prijem nove tehnike. Procjenjuje se da će do kraja godine prva jedinica opremljena Patriotom ući u operativnu upotrebu. Rumunija će dobiti 28 lansera i više od 180 raketa različite namjene, rezervne dijelove, opremu za održavanje, paket za logističku podrške i usluge obuke. Kako navode iz rumunskog Ministarstva odbrane, riječ je o sistemu koji je isproban u aktivnoj upotrebi i u borbi i nakon čijeg prijema će vojska te zemlje biti sposobna da dejstvuje po svim vrstama protivničkih ciljeva u vazdušnom prostoru. Isporuka svih sedam sistema očekuje se do kraja 2022. godine. Time je nastavljen proces modernizacije rumunske vojske zapadnim sistemima, jer je prethodno ta zemlja nabavila ukupno 14 remontovanih i modernizovanih lovaca F-16 od Portugala. Do kraja godine očekuje se isporuka još dvije letjelice, a iduće godine još jedne. SAD najavljuju ulaganje 130,5 miliona dolara u renoviranje i proširenje kapaciteta vazduholovne baze Campija Turzii, nakon čega će ta baza prerasti u najveći NATO vazduhoplovni centar na Balkanskom poluostrvu. "Jačanje rumunskih kapaciteta za zaštitu granice na moru i u vazduhu Bukurešt i NATO vide kao jedan od prioriteta nakon ruske aneksije Krima 2014. godine, tim prije nakon što je Crno more postalo poprište čestih presretanja aviona Sjevernoatlantskog saveza i Rusije, ali i velikih pomorskih vježbi", dodaje taj portal.


 

bottom of page