top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Američke zračne snage ulažu 130 miliona dolara u rumunsku zračnu bazu

Američko ratno zrakoplovstvo planira potrošiti 130 miliona dolara na izgradnju i poboljšanja baze Campia Turzii u Rumuniji u kako bi olakšala pristup za američke borbene eskadrile, javlja Defense News.

Zakon o odobrenju za odbranu za 2021. godinu, koji se trenutno nalazi u proceduri u Kongresu, uključuje 130,5 miliona dolara za obnovu zračne baze Campia Turzii, što bi bio najveći vojni građevinski projekt u inostranstvu u okviru Pentagonove europske inicijative, započete u julu 2014., ubrzo nakon što je Rusija anektirala Krim.


Tako bi ova baza u centralnoj Rumuniji mogla postati središte američkih zračnih snaga u jugoistočnoj Europi, gdje Pentagon traži mogućnost dodane rotacije borbenih aviona kao dio misije odvraćanja od potencijalne ruske agresije.


Pentagon je postepeno povećavao potrošnju na Campia Turzii. Prošle godine USAFE je poslao bespilotne letelice MQ-9 Reaper, sa sjedištem u Poljskoj, na privremenu rotaciju, približivši ih Crnom moru, gdje je ruska vojna aktivnost neprestano rasla od kratkog rata sa Gruzijom 2008. godine.


Lovci zračnih snaga također su izvršili rotacije u Campia Turzii, no poboljšanja su prijeko potrebna ukoliko SAD i saveznici žele proširiti operacije u tom dijelu Evrope.

 

bottom of page