top of page
  • Writer's pictureArmin Sijamić

Republikanska debata bez Trumpa: Kriza na američkoj desnici

Jučer je održana prva debata za republikanskog kandidata na predsjedničkim izborima 2024. godine. Osam kandidata je u Milwaukeeju debatovalo pred kamerama mreže Fox, a deveti je imao intervju na platformi X, ranije poznatoj pod imenom Twitter. Iako se očekivalo da će republikanski glasači vidjeti snagu koja će zabrinuti političke rivale, sve ono što se desilo u četvrtak pokazalo je duboku krizu unutar jedne od dvije najveće američke stranke.

Foto: Donald Trump


Desetljećima mnogi govore da je ljevica, posebno onA evropska, u velikoj krizi i da ne može da se nosi sa zahuktalom desnicom. Međutim, to je samo dio istine jer ljevica jeste u krizi, ali ni desnica ne stoji mnogo bolje, barem ne ona u Sjedinjenim Američkim Državama. Od kolapsa SSSR-a traje gubljenje ljevice i desnice na Zapadu, a stranke se stapaju u političkom centru. Svježinu u politički život unose društveni pokreti koji se transformišu u političku stranku i brzo nestaju. Mjesto političara koji imaju prepoznatljive ideje ponekad zauzimaju epizodisti, računajući se na svoje prisustvo u javnom prostoru kroz druge poslove. Republikanska debata to je jasno pokazala, a da tako misli i veliki broj građana u Sjedinjenim Državama pokazuju i sljedeće. Osam kandidata nije privuklo pažnje kao ranije smiljen intervju. Guverner Floride Ron DeSantis, biznismen Vivek Ramaswamy, bivši potpredsjednik SAD Mike Pence, bivša guvernerka Južne Karoline Nikki Haley, senator iz Južne Karoline Tim Scott, bivši guverner New Jerseya Chris Christie, guverner Sjeverne Dakote Doug Burnum i bivši guverner Arkansasa Asa Hutchinson nisu privukli pažnju kao Donald Trump. Naime, Trump je prije nekoliko dana snimio intervju sa Tuckerom Carlsonom, a emitovan je pet minuta prije nego će početi republikanska debata. Carlson i Trump, bivša zvijezda mreže Fox i najpopularniji republikanski političar, na X-u su privukli 237 miliona gledalaca za dvadeset sati. Prema Nielsenu, na kanalima Fox-a debatu je gledalo 12,8 miliona ljudi. Trump je ranije odbio da se pojavi na ovoj debati, poručivši da je besmisleno da debatuje sa ljudima koji imaju minimalnu podršku glasača. „Zašto bih dozvolio ljudima sa 1 ili 2% ili 0% da me napadaju pitanjima cijelu noć“, rekao je Trump u junu. To je ponovio u intervjuu sa Carlsonom. Pored toga, Trump je u junu Fox opisao kao „neprijateljsku mrežu“, a slično je ponovio i na X-u, poentirajući da je i Carlson otišao sa tog medija.

Ankete i debata Iako će Trumpov tim, odnosno njegova bivša savjetnica Kellyanne Conway, ostati upamćen po „alternativnim činjenicama“, ovaj put bivši predsjednik govori činjenice. Ankete pokazuju da mjesecima Trump nema konkurencije unutar stranke. Reuters/Ipsos anketa pokazuje da 47 posto republikanskih birača želi Trumpa za predsjedničkog kandidata, DeSantisa želi 13 posto, dok svi ostali su daleko od dvocifrene podrške. Tako je čovjek kojem prijeti doživotni zatvor i dalje najozbilniji rival aktuelnom predsjedniku Josephu Bidenu. Trump se tereti za mnoga djela, od plaćanja porno glumici za šutnju do zavjere da se obmane država. To govori o stanju među republikancima koji u posljednje vrijeme politiku zasnivaju isključivo na otporu demokratama, a ne na svojim politikama, iako su spremni na radikalne poteze i pobunu protiv vlasti u Washingotonu.


Pojedini američki mediji su očekivali da će republikansku debatu gledati mnogi više od 12,8 miliona ljudi. Prije osam godina, kada je Trump uzeo učešće, debatu je gledalo 24 miliona ljudi. Sasvim je jasno da je ovaj smanjeni broj gledalaca rezultat pomenutog intervjua koji otvara i mnoga pitanja o statusu televizije i društvenih medija. Procjena mnogih da debatu bez Trumpa ne vrijedi gledati donekle je potvrđena činjenicom da se njegov najveći rival DeSantis nije najbolje snašao. Naprosto, guverner Floride se pokazao kao loš debatant. Ostali su se uklopili u sivilo bez novih politika, dok su jedni druge prekidali i dok je publika aplauzima i zvižducima pratila njihove nastupe. Te scene djelovale su totalno drugačije od onih iz Trumpovog intervjua, gdje je bivši predsjednik bez podizanja tona imao priliku da kaže sve šta želi, čak i onda kada je neke demokrate nazvao luđacima i divljacima. Ipak, debata je imala zvijezdu, barem po reakcijama na društvenim mrežama. Najmlađi ikada republikanski pretendent za predsjedničku nominaciju Vivek Ramaswamy imao je nekoliko izjava koji se nisu svidjeli nikome od prisutnih. Sa svojih 38 godina, milijardu dolara vrijednim biznisima i bez političkog iskustva, Ramaswamy je postao tema brojnih medija. Energičnim nastupom i hrabrim izjavama obilježio je prvu republikansku debatu. „Ja sam jedina osoba na sceni koja nije kupljena i plaćena“, rekao je Ramaswamy ciljajući na to da drugi kandidati imaju podršku establišmenta ili velikih donatora. Pored toga, on se zalaže za mir u Ukrajini tako što bi Kijev ustupio dio teritorije Rusiji, zatvaranje granice za nelegalne migrante, zabranu američkim kompanijama da posluju s kineskim, kao i da se pomoć namjenjena Kijevu raspodjeli američkim građanima. Negira klimatske promjene. Takav nastup u fokus je stavio neke od ideja koje je ranije iznio, poput one da se granica za izlazak na izbore pomjeri na 25 godina starosti, a oni od 18 da glasaju ako zadovolje kriterije. Iako neki njegovi stavovi zvuče kao terorija zavjere, drugi su orginalni. On je primjetio da „federalna vlada plaća ženama samcima više da nemaju mušakrca u kući nego da ga imaju, što doprinosi epidemiji bezočinstva“ i da se to odražava na obrazovanje i porodicu u cijelini. Njegovi stavovi, koji odudaraju i od konzervativnih načela republikanaca, potpuno u sjenu su bacila bivšeg potpredsjednika Mikea Pencea i Nikki Haley za koje se očekivalo da će pokušati uhvatiti korak sa DeSantisom čija popularnost opada posljednih mjeseci. „Mali Trump“, kako Ramaswamyija nazivaju neki mediji, ukrao je show u odsustvu pravog Donalda Trumpa. Kriza na desnici i obračun s Bidenom

Nakon što su na midterm izborima u novembru republikanci doživjeli neočekivan poraz, republikanski senator Josh Hawley je na Twitteru napisao da je stara republikanska stranka „mrtva“ i da je „vrijeme da je pokopamo“ te je potrebno „izgraditi nešto drugo“. Debata osam kandidata i odvojeni intervju favorita za pobjedu ovoj izjavi daje dodatnu težinu. U februaru je predsjednica Republikanskog nacionalnog komiteta Ronna McDaniel izjavila da stranka unaprijed traži od svih kandidata da daju podršku pobjedniku unutarstranačkih izbora. Ona je tada rekla da oni koji ne potpišu takvu izjavu neće moći učestvovati na debatama, što je Trump odbio. „Zavisilo bi“, rekao je tada Trump, od onoga ko bude nominovan. Odbijanje da potpiše izjavu o podršci drugim kandidatima, odbijanje da uzme ušešće u debati i da pristane na intervju koji će zasjeniti samu debatu, govori da se stvari kod republikanaca komplikuju. Pri tome Trump se suočava sa brojnim optužnicama i pitanje je kako će se njegovi slučajevi razvijati u narednih petnaest mjeseci kada su zakazani predsjednički izbori. U intervju kod Carlsona, Trump se pitao da li će Biden zbog svog zdravlja učestvovati na izborima, rekavši da je fizički loše, a psihički još gore. Istovremeno, demokrate se pitaju da li Trump izaći na izbore usljed brojnih optužnica i da li će mu republikaci uskratiti nominaciju. Ni ovaj put Trump nije ponudio „alternativne činjenice“: Briga za zdravlje predsjednika postoji i kod glasača. NBS News krajem juna navodi da je čak 68 posto glasača, prema anketama, zabrinuto za Bidenovo fizičko i mentalno zdravlje. Iako su medicinski testovi pokazali da je Biden zdrav, često se ponavljaju njegovi gafovi, padovi, usporen hod i govor. Sa druge strane, Trumpu prijeti doživotni zatvor. Kako su Biden i Trump glavni favoriti za ulazak u Bijelu kuću, onda će građani u velikoj mjeri prije svega glasati protiv jednog od njih.


Tekst je ranije objavljen na portalu nap.ba


 


bottom of page