top of page
  • DS

Rast rivala Twittera: Threads do 100 miliona korisnika brže od ChatGPT-a

Meta Platforms Threads je prešao 100 miliona registracija u roku od pet dana od lansiranja, rekao je izvršni direktor Mark Zuckerberg, svrgavši ChatGPT s trona sa najbrže rastuće online platforme koja je dostigla prekretnicu, javio je Reuters.


Threads postavlja rekorde u porastu broja korisnika od svog lansiranja u srijedu, a poznate ličnosti, političari i drugi newsmakeri pridružuju se platformi koju analitičari vide kao prvu ozbiljnu prijetnju aplikaciji za mikroblogovanje u vlasništvu Elona Muska. „To je uglavnom organska potražnja, a još nismo ni uključili mnoge promocije“, rekao je Zuckerberg u objavi na Threadsu najavljujući prekretnicu.


Sprint aplikacije do 100 miliona korisnika bio je mnogo brži od ChatGPT-a u vlasništvu OpenAI-a, koji je u januaru, otprilike dva mjeseca nakon lansiranja, postao najbrže rastuća potrošačka aplikacija u historiji, prema studiji UBS-a.


Twitter je u julu prošle godine imao skoro 240 miliona dnevno aktivnih korisnika koji se mogu unovčiti, prema posljednjem javnom izvještaju kompanije prije Muskovog preuzimanja, iako podaci kompanija za web analitiku pokazuju da je upotreba opala od tada. Twitterov web saobraćaj je pao za 11% u odnosu na prethodnu godinu u danima nakon pokretanja Threadsa, u poređenju sa 4% koliko je pao u odnosu na isti period prošle godine u junu, prema Similarwebu.


Izvršna direktorica Twittera Linda Yaccarino objavila je u ponedjeljak da je platforma prošle sedmice imala „najveći broj korištenja“ u jednom danu još od februara, bez navođenja detalja. „Postoji samo JEDAN Twitter“, napisala je.


Iako Threads nije prvi pokušaj da se izazove Twitter, drugi rastući konkurenti kao što su Mastodon, Bluesky, Truth Social i T2 ostaju relativno mali u ovom trenutku. Mastodon ima oko 7,7 miliona ukupnih korisnika, iako ih manje od 2 miliona aktivno koristi uslugu, prema dnevnom broju korisnika koju pruža. Bluesky, nova usluga koju podržava suosnivač Twittera Jack Dorsey, prijavila je 265.000 korisnika otkako je pokrenula beta verziju samo po pozivu u februaru i održava listu čekanja od još oko 2 miliona, prema glasnogovorniku.


Musk je odgovorio na Threadsov dolazak ismijavajući ga i prijeteći da će tužiti Metu, navodeći da je koristio Twitterove poslovne tajne i druge povjerljive informacije za izradu aplikacije. Tu tvrdnju, kažu pravni stručnjaci, biće teško dokazati.


Threads, kao i drugi rivali, liče na Twitter. Omogućava objave do 500 znakova i podržava linkove, fotografije i video zapise do 5 minuta. Aplikacija još uvijek nema funkciju direktne razmjene poruka i nedostaje joj desktop verzija na koju se oslanjaju određeni korisnici, poput poslovnih organizacija. Trenutno nedostaju hashtagovi i funkcije pretraživanja ključnih riječi, što ograničava njegovu privlačnost oglašivačima i njegovu korisnost kao mjesta za praćenje događaja u realnom vremenu kao što korisnici često rade na Twitteru.


Ipak, analitičari kažu da bi previranja na Twitteru, uključujući i negodovanje zbog nedavno nametnutih ograničenja broja tvitova koje korisnici mogu vidjeti, mogla pomoći Threadsu da privuče te grupe.


Trenutno nema reklama u aplikaciji Threads, a Zuckerberg je rekao da će kompanija razmišljati o monetizaciji tek kada postoji jasan put do milijarde korisnika.


Šef Instagrama Adam Mosseri rekao je prošle sedmice da Meta ne pokušava zamijeniti Twitter i da je cilj Threadsa da se fokusira na lagane teme poput sporta, muzike, mode i dizajna. Priznao je da će se politika i teške vijesti neizbježno pojaviti na Threads, što bi bio izazov za aplikaciju koja se predstavlja kao „prijateljska“ opcija za javni diskurs na mreži.


Dionice Mete su u ponedjeljak porasle za 0,7 posto, a ove godine za više od 140 posto.

 

bottom of page