top of page
  • DS

Počela deportacija imigranata iz Venecuele u sklopu nove Bidenove politike

Prvi američki let za deportaciju u Venecuelu u okviru nove inicijative Bidenove administracije sletio je u Karakas u srijedu, kao dio strožeg pristupa migracijama. Oko 130 Venecuelanaca je deportovano sa aerodroma u Teksasu, prema američkoj Službi za imigraciju i carinu (ICE), javio je Reuters.

Foto: Migranti na američkim ulicama


Administracija američkog predsjednika Joea Bidena borila se s rekordnim brojem migranata koji pokušavaju ilegalno preći granicu između SAD-a i Meksika, što je trend potaknut naglim porastom broja Venecuelanaca koji bježe od ekonomske i političke nestabilnosti u svojoj matičnoj zemlji, što je pogoršano američkim sankcijama.


Više od 380.000 Venecuelanaca uhvaćeno je u ilegalnom prelasku granice sa Meksikom otkako je Biden preuzeo dužnost 2021., u odnosu na oko 2.200 u fiskalnoj 2019. i 1.200 u 2020. godini.


Pokretanje deportacije dolazi sedmicama nakon što je Bidenova administracija odobrila olakšanu deportaciju i radne dozvole za gotovo pola miliona Venecuelanaca koji su stigli u Sjedinjene Države 31. jula ili prije, navodeći „povećanu nestabilnost i nedostatak sigurnosti u Venecueli“.


Corey Price, visoki zvaničnik ICE-a, rekao je da je cilj agencije da šalje nekoliko letova za deportaciju u Venecuelu sedmično.


Vlada Venecuele i njena opozicija u utorak su pristali na izborne garancije za predsjedničke izbore 2024. godine. Reuters je u srijedu izvijestio da Bidenova administracija planira da u odgovoru na to obezbijedi određena ublažavanja sankcija za sektor nafte i gasa Venecuele.


Ranije ovog mjeseca, zagovornici imigracije kritikovali su povećanje deportacija u Venecuelu.


O planu SAD-a, ali i nekih drugih država Zapada, da promijene svoj pristup prema migracijama ranije smo detaljnije pisali.


 

bottom of page