top of page
  • DS

Peru: Pedro Castillo je proglasio pobjedu, ali još uvijek nije predsjednik

Drugi krug predsjedničkih izbora u Peruu donio je neviđenu dramu i stavio je zemlju pred veliku političku krizu. Svi glasovi su prebrojani, Pedro Castillo Terrones je pobjedio za nešto više od četrdeset hiljada glasova, ali zvaničnog proglašenja pobjednika izbora još uvijek nema.


Polovinom aprila ove godine detaljnije smo pisali o seoskom učitelju i sindikalisti Pedru Castillu Terronesu i njegovom pohodu na konju na mjesto predsjednika Perua. Ovaj (ne)obični čovjek i predsjednički kandidat kakav se rijetko viđa u predsjedničkim utrkama čak i u Latinskoj Americi, uspio je da dobije više glasova od svoje protivkandidatkinje Keiko Fujimori, kćerke mnogo poznatijeg Alberta Fujimorija.


Nakon svih prebrojanih glasova konstatovano je da je na izborima 6. juna glasalo nešto više od 17,5 miliona ljudi, a da je Castillo dobio 8. 835. 579 glasova, odnosno 50,125% ili 44. 058 glasova više od Keiko Fujimori.


Castillo je proglasio pobjedu, a Fujimori uložila žalbu na rezultate izbora tražeći da se poništi oko 200 hiljada glasova njenog rivala. Pristalice Castilla na ulicama su slavile pobjedu, a pristalice Fujimori na ulicama su izrazile revolt zbog navodne krađe izbora.


Nakon toga i Castillo je tražio poništavanje dijela glasova koje je dobila Fujimori.



Neizvjesna utrka


Jedanaest dana traje peruanska politička drama i konačnih rezultata još nema. Rezultati koji su pristizali na početku brojanja donosili su pobjedu Fujimori. Međutim, ta je se prednost smanjivala kako je brojanje glaova odmicalo i kako su počeli pristizati glasovi iz najdudaljenih mjesta u zemlji, pa se rezultat okrenuo u korist Castilla. Ovakva raspodjela glasova je bila očekivana i prije izbora, odnosno peruanska javnost je očekivala da će gradske sredine većinski podržati Fujimori, koja je godinama u politici i već u trećoj trci za predsjednika, dok će Castillo dobiti glasove iz ruralnih i siromašnih dijelova zemlje gdje živi i radi.


Fujimori, pod prijetnjom da izgubi sve zbog sudskog procesa koji se vodi protiv nje, ulaže stotine žalbi kako bi brojanje bilo okončano u njenu korist. Naime, kako smo već pisali u aprilu, ona se suočava sa optužbama za korupciju i kraj života bi mogla dočekati iza rešetaka ukoliko sud presudi da je kriva. Međutim, pozicija predsjednika daje joj imunitet od krivičnog gonjenja i jasno je da će Fujimori pokušati sve da u konačnici slavi pobjedu na izborima.


Sada nadležni organi moraju postupati po podnesenim prijavama i neki tvrde da će konačni izborni rezultati biti poznati tek za dvije sedmice.


U međuvremenu, Castillo je proglasio pobjedu i pozvao svoje pristalice da sačuvaju dostojanstvo i ne ulaze u nepotrebne sukobe.


U optužbe da su izbori pokradeni u korist Castilla mnogi ne vjeruju, budući da Castillo želi da promijeni postojeću strukturu vlasti, pa čak i sam ustav zemlje. Sa druge strane, Fujimori i njena porodica dugo godina čine elitu u Peruu. Odatle se postavlja pitanje kako je onda Fujimori uspjela i treći put da dobije manje glasova od svog protivnika i kako je anonimni učitelj uspio dobiti gotovo devet miliona glasova. Mnogi analitičari u Peruu vjeruju da su ljudi glasali između dvije manje loše opcije, a da su Fujimori i Castillo ušli u drugi krug samo zato što je desnica imala više kandidata. Pristalice Castilla tvrde da narod u Peruu, posebno najsiromašniji slojevi, žele promjene i da to objašnjava rezultate izbora.


Konačni rezultati izbora biće saopšteni u narednim danima ili sedmicama. U međuvremenu milioni pristalica jednog od dva kandidata čekaju konačnu odluku. Kako su već obje strane bile na ulicama peruanskih gradova ne bi čudilo da konačna odluka o rezultatima izbora bude okidač za novu veliku političku krizu u zemlji.

 

bottom of page