top of page
  • DS

Opozicija u Srbiji izlazi na izbore

Predstavnici opozicije u Srbiji okupljene oko Stranke slobode i pravde (SSP), Narodne stranke (NS) i Demokratske stranke (DS) saopštili su danas da izlaze zajedno na izbore.


"Izlazimo na izbore, potpisali smo i dogovorili se oko zajedničkog nastupa, naravno uslovno rečeno izbore jer i dalje nemamo slobodne i poštene izbore", saopštili su predstavnici tih stranaka.


U zajedničkom obraćanju javnosti, uz Zorana Lutovca (DS), Vuka Jeremića (NS) i Dragana Đilasa (SSP), najavljeni su i predsjednik Pokreta slobodnih građana, Pokreta slobodna Srbija, Pokreta za preokret, Građanske platforme, Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara i Udruženih sindikata Sloga, javlja Beta.


Na konferenciji za novinare saopšteno je da će se o budućem kandidatu za predsjednika kao i za gradonačelnika Beograda, svi u savezu naknadno dogovoriti konsenzusom i da će o tome obavjestiti javnost, "kada za to bude vrijeme".


Naredni opšti i predsjednički izbori u Srbiji biće održani 3. aprila 2021. godine, ranije je saopšteno od strane vlasti. Zadnji parlamentarni izbori održani su polovinom 2020. godine i to bez najvećeg dijela opozicije, a Srpska napredna stranka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića odnijela je ubjedljivu pobjedu. Formiranjem koalicije sve tri stranke koje su prešle cenzus, opozicija u parlamentu Srbije praktično ne postoji, ako se izuzmu pripadnici nacionalnih manjina koji su u parlament ušli preko određenih glasačkih kvota.


Opozicija je odbijala da uzme učešće u izborima, tvrdeći da u postojećim okolnostima u Srbiji nije moguće provesti slobodne i demokratske izbore. Evropska unija je bila posrednik u razgovorima opozicije i vlasti, s ciljem da se poprave izborni uslovi i osiguraju regularni izbori. Nakon serije sastanaka, opozicija je tvrdila da uslovi nisu bitno popravljeni, a danas su saopštili da će izaći na izbore.


Srbijanski analitičari tvrde da najveće šanse za pobjedu na izborima opozicija ima u Beogradu i u predsjedničkoj trci, ukoliko pornađu zajedničkog kandidata.

 

Komentarze


bottom of page