top of page
  • DS

Njemačka želi prirodni gas iz Senegala

Njemačka želi pokrenuti energetske projekte sa Senegalom, izjavio je kancelar Olaf Scholz tokom svoga prvoga putovanja u Afriku.


Scholz je trodnevnu posjetu Africi započeo u Senegalu, zemlji koja posjeduje zalihe prirodnog gasa koje se mjere u milijardama kubika i očekuje se da će u budućnosti postati veliki proizvođač ovoga energenta, prenose agencije. Njegovo putovanje nastavlja se u Nigeru i Južnoj Africi.


Njemačka nastoji umanjiti ovisnost o ruskom gasu, nakon što je Rusija napala Ukrajinu. Njemačka je započela je razgovore sa senegalskim vlastima o vađenju i ukapljivanju prirodnoga gasa, rekao je Scholz.


"To je pitanje kojim se vrijedi ozbiljno pozabaviti", rekao je Scholz na press konferenciji sa senegalskim predsjednikom Mackyjem Sallom te dodao da je objema državama u interesu da razgovori napreduju.


Scholz je rekao da je Njemačka također zainteresirana za senegalske projekte s obnovljivom energijom.


Sall je kazao da je Senegal spreman raditi na opskrbljivanju evropskoga tržišta ukapljenim zemnim gasom, LNG-om. On predviđa da će Senegal proizvesti 2,5 miliona tona sljedeće godine te 10 miliona tona do 2030. godine. Sall je dodao da će uzeti u obzir projekte finansiranja i istraživanja nalazišta prirodnog gasa te da je "voljan sarađivati s Njemačkom u ovome kontekstu".


Ova posjeta njemačkog kancelara je nastavak nastojanja država Zapada da odustanu od kupovine ruskog gasa i nafte, a već ranije različite delegacije su pregovarale sa Katarom, Alžirom, Iranom i Venecuelom.


Ranije je njemački ministar ekonomije i klime Robert Habeck rekao da njegova zemlja planira da u skoroj budućnosti prekine energetsku zavisnost od Rusije i da će u narednim godinama zemlja intezivno raditi na izgradnji terminala za tečni gas (LNG) i da će otvoriti i nekoliko plutajućih LNG terminala, kao i koristiti dostupne izvore obnovljive energije.

 

bottom of page