top of page
  • DS

Nepomirljive razlike: EU i Velika Britanija o odnosima nakon Brexita

Zvanični London i Brisel u ponedjeljak su obnovili pregovore o Brexitu sa naizgled nepremostivim razlikama u stavovima, ali pod pritiskom da nastave proces uoči nadolazećeg samita u junu, piše Patria.

Foto: Patria

Pregovori su bili suspendirani zbog pandemije koronavirusa, ali vlada Borisa Johnsona i dalje odbacuje bilo kakvu mogućnost produžetka prelaznog perioda koji ističe 31. decembra ove godine. Finalna odluka o nastavku ovog procesa mora se donijeti do kraja juna.


Velika Britanija se nada bržem dogovoru u pogledu sporazuma o slobodnoj trgovini, kao i oblastima zračnog transporta, energetike i sprovedbe zakona.


Glavni britanski pregovarač David Frost jedino očekuje brži dogovor u pogledu ribarenja, dok EU tvrdi da pristup britanskim vodama za ribolov mora biti dio trgovinskog sporazuma.


Nakon posljednje runde pregovora u aprilu, glavni EU pregovarač Michel Barnier optužio je britansku stranu da se nije angažirala u pogledu ključnih tema, te da se nije postigao bilo kakav pomak u kritičnim segmentima pregovora.


EU krugove također zabrinjava što Velika Britanija ne uspijeva poduzeti adekvatne korake na sprovedbi dijela sporazuma o raskidu koji se tiče Sjeverne Irske, a koji uključuje carinu na Irskom moru koju su prihvatile obje strane kako bi izbjegle 'tvrdu granicu' sa Republikom Irskom.


Britanska vlada je izjavila da će se pridržavati pravnih obaveza, ali ističe da u skladu sa sporazumom o raskidu Sjeverna Irska ostaje dijelom britanske carinske teritorije.


Vlada premijera Borisa Johnsona prošle sedmice je započela pregovore sa SAD o post Brexit trgovinskom sporazumu, gdje su obje strane obećale da će raditi 'ubrzano' kako bi postigle dogovor, piše Patria.



bottom of page