top of page
  • DS

Nakon pet godina Iran i Saudijska Arabija za pregovaračkim stolom

Iransko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je pisanje pojednih medija da su se delegacije Irana i Saudijske Arabije sastale i razgovarale o otvorenim pitanjima.

Delegacije Irana i Saudijske Arabije započele su razgovore u cilju normalizacije odnosa dvije države. Dvije regionalne sile, sa dijametralno suprostavljenim stavovima u mnogim pitanjima, dale su šanse diplomatiji.


Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh potvrdio je informacije do kojih su došli mediji i izjavio da je „svrha razgovora bila bilateralna i regionalna“ i dodao da treba sačekati da vidi šta će ti pregovori polučili te da je Iran uvijek otvoren za takve vrste pregovora „na svakom niovu i u svim oblicima“.


Khatibzadeh je izjavio i da će „deeskalacija i uspostavljanje veza između dvije velike islamske države“ biti „korisno objema stranama“, što je poruka koja nagovještava da su dvije delegacije odmakle od početnih pozicija i da su se otvorile ozbiljne teme.


Iz Ministarstva vanjskih poslova Saudijske Arabije došao je sličan ton. Ambasador i šef planiranja unutar ovoga ministarstva Rayed Krimly izjavio je da je cilj pregovora između ove dvije države smanjenje tenzija u regiji.


Prema informacija koje su u velikoj mjeri bile do početka ove sedmice, uglavnom, nepotvrđene, prvi sastanak je održan u Bagdadu 9. aprila uz posredovanje iračkog premijera Mustafe al-Kadhimija.


Pozitivni tonovi u izjavama iz Teherana i Rijada već su se mogli prepoznati pred kraj aprila kada je iz Irana pozdravljena „promjena tona“ u izjavama saudijskog prestolonasljednika princa Mohammada bin Salmana koji je pozvao na „dobre i specijalne veze“ sa Teheranom.


Nastavak pregovora dvije strane, iako nije zvanično potvrđen, očekuje se ovoga mjeseca.


Iran i Saudijska Arabija imaju mnogo otvorenih pitanja, a neke od glavnih su pitanja Sirije, Libana, Iraka i Jemena, kao i niz drugih pitanja koja su važna za ukupne odnose u regiji. Podsjetimo, od 2016. godine ove dvije države nemaju diplomatske odnose nakon što je Rijad, nakon sudskih procesa, pogubio 47 osoba od kojih su neke bili šiiti, od kojih je najpoznatiji Nimr al-Nimr, uvaženi šiitski učenjak.


Ovo nisu prvi razgovori ove vrste u regiji. Kako smo ranije pisali, Egipat i Turska su otpočeli pregovore o normalizaciji odnosa. To znači da su rivalske regionalne sile u kratkom periodu počele da se zbližavaju, što samo po sebi može biti najava drugačijih procesa na Bliskom istoku. Međutim, od razgovora do zajedničkih politika dug je put koji stoji pred liderima tih država.

 

0 comments

Comments


bottom of page