top of page
  • DS

Mandatar za sastav nove libanske vlade odstupio, kriza se nastavlja

Mandatar za sastav nove libanske vlade Mustafa Adib podnio je ostavku nakon što je gotovo mjesec dana pokušavao sastaviti nestranačku vladu. Adib je izabran krajem augusta da sastavi vladu stručnjaka koja će se pokušati da riješi nagomilane probleme u zemlji te da u tom procesu dobije široku podršku drugih država.

Adib je do tog trenutka bio libanski ambasador u Berlinu. Međutim, proces imenovanja ministara u vladi, posebno mjesto ministra finansija, koji bi imao presudnu ulogu u izradi programa za izlazak Libana iz duboke ekonomske krize, bio je kamen spoticanja, prenose agencije. Stoga se Adib povukao iz daljnjeg procesa.


Adib, koji je sunit, rekao je da odstupa od "zadaće sastavljanja vlade", nakon sastanka s predsjednikom Michelom Aounom, kršćaninom i saveznikom šiitskog Hezbollaha.


Sastavljanje vlade je naišlo na prepreku zbog zahtjeva dviju glavnih libanskih šiitskih skupina Amala i Hezbollaha, da imenuju kandidate za nekoliko mjesta, uključujući ministra finansija. Adib je održao više sastanaka s visokim šiitskim političarima, ali nije uspio postići dogovor.


Kako prenose libanski mediji, Adib je izjavio da "konsezus nije moguće postići" i da on "odustaje od formiranja vlade", ali je na kraju poručio da Macronova inicijativa mora mora biti nastavljena, jer je "Francuska izrazila iskrenu želju da podrži Liban", aludirajući na činjenicu da je francuski predsjednik Emmanuel Macron bio neka vrsta garanta da će se međunarodna pomoć Libanu iskoristiti za oporavak zemlje.


Podsjetimo, nakon stravične eksplozije u Bejrutu isplivale su sve libanske slabosti, a zemlja je upala u veliku krizu o čemu smo ranije detaljnije pisali. Odustajanje Adiba u ovome trenutku znači da se kriza u ovoj zemlji nastavlja.

bottom of page