top of page
  • DS

Liban: Počinje crpljenje nafta i gasa, Bejrut se nada preporodu države

Postrojenje za bušenje na moru stigla je na svoje odredište u Sredozemnom moru kod obala Libana i počeće s radom u narednim sedmicama u potrazi za gasom, javlja AP.

Foto: Ilustracija, naftna platforma


Očekuje se da će platforma početi bušiti ovog mjeseca u libanskim vodama u blizini granice s Izraelom nakon što su dvije zemlje prošle godine postigle sporazum o svojoj pomorskoj granici. Liban i Izrael su formalno u ratu od stvaranja Izraela 1948. godine.


Liban se nada da će buduća otkrića gasa pomoći maloj bliskoistočnoj naciji da se izvuče iz najgore ekonomske i finansijske krize u svojoj modernoj historiji.


Privremeni ministar transporta Ali Hamie napisao je na X-u, ranije poznat kao Twitter, da je platforma stigla u srijedu ujutro na lokaciju gdje je planirano da počne sa radom, nasuprot južnom lučkom gradu Tyru.


„Nadamo se da će Liban postati naftna država“, rekao je libanski ministar energetike Walid Fayyad novinarima u Bejrutu, dodajući da se rezultati bušenja očekuju za dva ili tri mjeseca.


TotalEnergies je u saopštenju naveo da je platforma, Transocean Barents, sada na oko 120 kilometara od obale Bejruta, a prvi helikopter koji će prevoziti timove do i od platforme nalazi se na međunarodnom aerodromu „Rafik Hariri“ u Bejrutu.


„Dolazak opreme označava važan korak u pripremi istražne bušotine“, saopštio je TotalEnergies.


Liban je 2017. godine odobrio licence za međunarodni konzorcij, uključujući francuski TotalEnergies, talijanski ENI i ruski Novatek, za nastavak razvoja istraživanja nafte i gasa na moru za dva od deset blokova na Mediteranu. Granice jednog od dva bloka osporavao je susjedni Izrael sve dok prošle godine nije postignut sporazum o pomorskoj granici.


U januaru su Liban, ENI, TotalEnergies i državna kompanija za naftu i gas Qatar Energy potpisali sporazum u kojem je katarska firma zamijenila Novatek. Prema sporazumu, Qatar Energy će preuzeti Novatekov udio od 20% uz po 5% od ENI-a i TotalEnergiesa, dajući arapskoj kompaniji ukupni udio od 30%. Total i ENI će imati po 35% udjela.


Prema sporazumu između Libana i Izraela uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država koji je potpisan u oktobru, sporne vode bi bile podijeljene duž linije koja se prostire na polju prirodnog gasa „Qana“ na Mediteranu. Proizvodnja bi se odvijala na libanskoj strani, ali bi Izrael dobio kompenzaciju za gas izvučen sa njegove strane linije prema posebno potpisanom ugovoru između TotalEnergiesa i Izraela.


O važnosti ovoga sporazuma dvije zemlje detaljnije smo pisali prije deset mjeseci.

 

bottom of page