top of page
  • DS

Koronavirus produbio siromaštvo kod djece

Posljedice pandemije korona virusa po ekonomiju dovest će još 86 miliona djece do siromaštva, tvrde iz organizacija Save the Children i Unicef.

Prema izvještaju ovih organizacija, broj djece koja žive u siromašnim domaćinstvima u zemljama niskog i srednjeg prihoda porast će za 15%, prenosi Patria.


Ukupno 672 miliona djece u svijetu bit će ugroženo siromaštvom.


Iako dvije trećine ove djece živi u supsaharskoj Africi i Južnoj Aziji, prema prognozama Svjetske banke i MMF-a, nagli porast će se desiti u Evropi i Centralnoj Aziji. Posebno posljedice osjećaju pripadnici nacionalnih manjina i siromašniji slojevi društva.


Iz organizacije Save the Children tvrde da se prijetnja posljedica pandemije na najsiromašnije zemlje može suzbiti neposrednim i efikasnim djelovanjem.

„Na djecu ostavljaju trajne posljedice čak i kratki periodi gladi i neadekvatne prehrane“, naglašava Inger Ashing iz Save the Children.


Ove dvije organizacije apeliraju na vlade da bez odgode prošire svoje fondove socijalne pomoći i organiziraju adekvatne školske obroke kako bi se ograničile posljedice pandemije na najugroženiju kategoriju.


0 comments

Comments


bottom of page