top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Društvena nejednakost doprinosi većem riziku od zaraze

Istraživanje Ureda za nacionalnu statistiku Velike Britanije pokazalo je da su u Londonu manjinske zajednice najviše izložene komplikacijama vezanim za koronavirus zbog postojećih zdravstvenih nejednakosti.

Također je otkrilo da su Britanci afričkog i karipskog porijekla više od četiri puta izloženi riziku od smrti od COVID-19 od bijelih stanovnika, i da ljudi bangladeškog, pakistanskog ili indijskog porijekla - kao i oni mješovite etničke pripadnosti - također dijele isti taj rizik u tek neznatno manjoj mjeri.


Većina ne-bjelačke populacije u Britaniji živi u znatno lošijim društveno-ekonomskim okolnostima, koje dovode do loših zdravstvenih ishoda, što zauzvrat dovodi do većih stopa smrtnosti.


Siromašni Britanci najčešće žive u prenapučenim četvrtima, gdje se bolest brže širi. Oni također imaju manje novca za zdravstvenu zaštitu i, kao rezultat toga, skloniji su vrstama zdravstvenih stanja koja ih dovode u veći rizik od COVID-19.


U imigrantskim zajednicama, domaćinstva su i često višegeneracijska, što virusu olakšava širenje, a imigranti često rade na radnim mjestima s većom izloženošću virusu, poput zdravstvene zaštite i javnog prijevoza.


 

bottom of page