top of page
  • DS

Koliko je osoba bilo umiješano u likvidaciju generala Soleimanija?

Početkom ove godine, tačnije 3. januara, američka vojska u napadu dronom u Bagdadu likvidirala je iranskog generala Qassema Soleimanija i Abu Mahdija al-Muhandisa vođu iračkih Jedinica za narodnu mobilizaciju (PMU) bliskih Teheranu. Iran je žestoko uzvratio, napao američke baze u Iraku te najavio daljnje osvete. Eskalacija sukoba tada je izbjegnuta, ali izgleda da u Iranu imaju planove da nastave sa osvetom zbog ubistva svog najboljeg generala.

Pored pomenutih vojnih napada, kao i najave novih, Iran radi i na tretiranju ovoga slučaja i u polju prava. Tako su iranske vlasti na listu onim koji namjeravaju da procesuiraju stavili 45 osoba, a prije nekoliko dana taj broj je iznosio 48. Ranije je saopšteno da je jedan od optuženih i američki predsjednik Donald Trump.


Hossein Amir Abdollahian, čelnik odbora za obilježavanje prve godišnjice smrti generala Soleimanija, izjavio je da je Iran u šest država poslao potjernice za krivcima za saučesništvo u ovoj likvidaciji, ne precizirajući o kojim licima i kojim državama je riječ. Kako podsjeća iranska agencija Tasnim, iransko pravosuđe je prošlog mjeseca formiralo odbor za progon i pronalazak odgovornih za ubistvo Soleimanija i al-Muhandisa koji je irački državljanin.



Vođa Hezbollaha: Saudijska Arabija i Izrael umiješani u likvidaciju Soleimanija


Seyed Hassan Nasrallah, vođa libanskog Hezbollaha i blizak saveznik Irana, govorio je prije nekoliko dana o istoj temi. U intervjuu za Al Mayadeen Nasrallah tvrdi da su u ubistvo Soleimanija umiješani, pored Sjedinjenih Američkih Država, Izrael i Saudijska Arabija "makar se radilo o podsticanju Washingtona da to učini", dodajući da je i on na listi za likvidaciju pomenute tri države.


Nasrallah dalje tvrdi, pozivajući se na svoje izvore, da je saudijski prijestolonasljednik princ Salman tokom posjete Washingtonu nagovarao američkog predsjednika Donalda Trumpa da odobri likvidaciju lidera Hezbollaha tokom izraelskih operacija.


"Imamo informaciju da Saudijska Arabija namjerava da me ubije još od početka rata u Jemenu", izjavio je Nasrallah, dodajući da su SAD odobrile saudijski plan, a da je Izrael određen kao izvršilac.



NBC: Trump odobrio likvidaciju Soleimanija sedam mjeseci ranije


Čini se da je likvidacija iranskog generala spremana mjesecima. Kako je tvrdio NBC News, sedam mjeseci ranije Trump je odobrio likvidaciju Soleimanija jer je taj iranski general pripremao napade na američke vojne baze. Prema istom izvoru, Trumpu su bile ponuđene razne opcije kako se ponijeti prema Soleimaniju, a on je odabrao likvidaciju.


Kako navodi NBC News i tokom 2017. i 2018. godine se govorilo o likvidaciji iranskog generala kao odgovor na rastuće iranske aspiracije na Bliskom istoku.


Tokom 2007. godine Iransku revolucionarnu gardu (IRGC), kojom je upravljao Soleimani, tadašnji američki predsjednik George W. Bush proglasio je terorističkom organizacijom.


I dok se Iran bavio pronalaženjem krivaca za likvidaciju generala Soleimanija, krajem novembra, nedaleko od Teherana, likvidiran je Mohsen Fakhrizadeh vodeći iranski naučnik u polju nuklearne energije, o čemu smo nedavno detaljnije pisali. Iran je optužio SAD i Izrael da stoje iza ubistva ovoga naučnika, ali konkretne dokaze za tu tvrdnju još uvijek nisu ponudili.


 

bottom of page