top of page
  • DS

Kineska naftna komapanija obustavila pregovore o ulaganju u Rusiju

Kineska državna kompanija Sinopec obustavila je pregovore o velikoj petrohemijskoj investiciji u Rusiji i ulaganja marketinški poduhvat s gasom.


Kompanija je tako uvažila poziv kineske vlade na oprez zbog zaoštravanja sankcija prema Moskvi, izvještava Reuters pozivajući se na izvore upućene u dešavanja.


Odluka najvećeg azijskog prerađivača nafte da zaustavi potencijalno ulaganje od pola milijarde dolara u gasno-hemijsku fabriku i u poduhvat za plasiranje ruskog gasa u Kinu naglašava rizike, čak i za najvažnijeg diplomatskog partnera Rusije, od neočekivano teških sankcija koje sprovodi Zapad, ocjenjuje britanska agencija.


Zvanični Peking se više puta izjasnio protiv sankcija, insistirajući na očuvanju normalne ekonomske i trgovinske razmjene sa Rusijom, i odbio je da osudi akcije Moskve u Ukrajini ili da ih nazove "invazijom".


Ali iza kulisa, vlada je oprezna da kineske kompanije ne prekrše sankcije i vrši pritisak na njih da pažljivo pristupaju investicijama u Rusiji, koja je drugi najveći kineski dobavljač nafte i treći najveći dobavljač gasa, dodaje agencija.


Otkako je Rusija pokrenula napad na Ukrajinu tri kineska državna energetska giganta - Sinopec, CNPC i CNOOC, procjenjuju uticaj sankcija na njihove investicije u Rusiji vrijedne više milijardi dolara, kaže jedan izvor britanske agencije, koji je direktno upućen u stvari.


"Kompanije će striktno slijediti vanjsku politiku Pekinga u ovoj krizi. Nema uopšte prostora da kompanije preduzmu bilo kakve inicijative u smislu novih investicija“, rekao je izvršni direktor jedne državne naftne kompanije.


Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova je ovog mjeseca pozvalo rukovodice tri pomenute energetske kompanije da razmotre svoje poslovne veze sa ruskim partnerima i poslovne aktivnosti u Rusiji, rekla su dva izvora upoznata sa sadržajem sastanka.


Jedan od njih je naveo da ih je ministarstvo pozvalo da ne preduzimaju nikakve ishitrene poteze u smislu kupovine ruske imovine, piše Reuters.


O kineskim dilemama kako se postaviti u ukrajinskoj krizi ranije smo detaljnije pisali na ovome linku.

 

bottom of page