top of page
  • DS

Kineska ekonomija i do 12% slabija nego što to pokazuju zvanični podaci

Kineska je ekonomija za oko 12% slabija nego što to pokazuju službene brojke, a njezin je stvarni rast posljednjih godina precijenjen za oko 2% godišnje, pokazuje istraživanje Brookings Insituta.

Nalazi u studiji vašingtonskog think tanka, pojačali su dugogodišnju skepsu prema kineskoj službenoj statistici. Također, ovo doprinosi zabrinutosti da je usporavanje kineske ekonomije ozbiljnije nego što to Peking želi priznati. Čak i na osnovu zvaničnih podataka, kineska ekonomija je u 2019. zabilježila rast od 6,6%, što je najslabiji rezultat još od 1990. godine piše Financial Times.


Analiza pokriva vremenski period od 2008. do 2016. godine, tako da ne sadrži procjenu prošlogodišnjeg rasta bruto domaćeg proizvoda niti veličine kineske ekonomije, kao ni novonastalu situaciju sa pandemijom COVID-19.


Zaključak studije je da su zvanični podaci precijenili rast nominalnog BDP-a u prosjeku za 1,7% godišnje između 2008. i 2016. godine, što kinesku ekonomiju čini 12% slabijom u 2016. godini nego što su to zvanične brojke pokazivale, a to praktično znači da je u istom periodu rast BDP-a precijenjen za 2%, što iznosi 10,8 biliona yuana (1,6 biliona dolara).


"Budući da lokalne samouprave u Kini bivaju nagrađene za postizanje ciljeva rasta i ulaganja, to predstavlja i svojevrstan poticaj za iskrivljavanje lokalnih statistika", rekli su autori predvođeni Chang-Tai Hsiehom, ekonomistom sa Poslovnog fakulteta Univerziteta u Chicagu i saradnikom Nacionalnog biroa za ekonomski razvoj.


Godinama je zbir provincijskih BDP-ova u Kini premašuje onaj nacionalni, što je jasan znak statističke inflacije na lokalnom nivou. Nacionalni zavod za statistiku (NBS) prethodno je priznao da su "neke lokalne statistike falsifikovane", a 2017. godine centralna vlada optužila je tri provincije na sjeveroistoku zemlje za "izmišljanje podataka".


Studija Brookings instituta dalje naglašava kako se NBS bori da izvrši prilagođavanje napuhanih podataka koje dobija od lokalnih zvaničnika, te da su prilagođavanja lokalnih podataka centralne vlade uglavnom tačna za vrijeme prije 2007-08. godine, ali "nakon ovog datuma više se ne čine tačnim".


 

bottom of page