top of page
  • DS

Kina: Vojni budžet za ovu godinu 178 milijardi dolara

Kina je povećala vojni budžet za 6,6 posto u 2020. godini, što je najmanje povećanje vojnog budžeta u posljednja tri desetljeća, prenose svjetske novinske agencije. Kineski budžet za vojsku će iznositi 1,268 triliona juana, odnosno 178,16 milijardi dolara.

Prošlogodišnji vojni budžet bio veći za 7,5 posto od prethodnoga, a ove godine je osjetno manji zbog očiglednih ekonomskih i političkih posljedica nastalim širenjem koronavirusa o čemu smo ranije pisali.


Tenzije s odmetnutim Tajvanom i brojni teritorijalni sporovi u Južnokineskom moru glavni su sigurnosni izazovi Pekinga, uz pojačani pritisak Sjedinjenih Američkih Država.


"Mi ćemo se (...) odlučno suprotstaviti i spriječiti sve separatističke aktivnosti kojima je cilj nezavisnost Tajvana", rekao je kineski premijer Li Keqiang na otvaranju godišnje sjednice kineskog parlamenta.


Keqiang je poručio zastupnicima u parlamentu da će se nastaviti reforma vojske, povećaće se logistički kapaciteti uz "poticanje inovativnog razvoja nauke i tehnologije povezane s odbranom," prenose svjetske agencije.



 

bottom of page