top of page
  • DS

Kina upozorava Japan da ne radi zajedno sa SAD protiv Pekinga

Kineski ministar vanjskih poslova upozorio je Japan da se ne udružuje sa Sjedinjenim Američkim Državama da bi se suprotstavio Kini, uoči američko-japanskog sastanka koji će biti održan sljedeće sedmice.


Kineski ministar spoljnih poslova Wang Yi u telefonskom razgovoru sinoć je poručio japanskom kolegi Toshimitsu Motegi da bi njihove dvije zemlje trebalo da osiguraju da se bilateralni odnosi "ne umješaju u takozvanu konfrontaciju glavnih zemalja", navodi se u saopštenju kineskog Ministarstva vanjskih poslova, prenosi Beta.


Wang je istakao da se "Kina nada da će Japan kao nezavisna zemlja gledati na razvoj Kine na objektivan i racionalan način". Japan, bliski američki saveznik koji je domaćin američkih pomorskih i vazduhoplovnih baza, dijeli američku zabrinutost zbog kineskog vojnog napretka i pretenzija prema teitorijama u Južnom i Istočnom kineskom moru. Japanski premijer Joshihide Suga sastaće se sa američkim predsjednikom Josephom Bidenom u Washingtonu 16. aprila. Suga će biti prvi strani lider koga će primiti Biden u SAD od stupanja na dužnost u januaru. Japanski ministar spoljnih poslova Motegi pokrenuo je pitanja ljudskih prava u kineskom regionu Xinjiangu i Hongkongu, što je za Bidena važno. On je ponovio protivljenje Japana zbog prisustva Kine u vodama oko grupe nenaseljenih ostrva Senkaku (Kinezi ih nazivaju Diaoyu Dao) koja su pod kontrolom Japana, dok Kina tvrdi da pripadaju Pekingu. Wang je izrazio protivljenje Tokiju zbog miješanja u unutrašnja pitanja Kine u vezi sa Xinjiangom i Hongkongom. Tajvan je također izvor tenzija, a Suga je ranije ove sedmice izjavio da će Japan sarađivati sa SAD po tom pitanju. Kina Tajvan smatra jednom od svojih provincija, iako je taj otok de facto nezavisan od Pekinga više od sedamdeset godina.


O sukobu SAD i Japana protiv Kine detaljnije smo pisali prije dvije sedmice kada su namjere Washingtona i Tokia bile ozvaničene. Također, pisali smo i o kineskom odgovoru SAD na prostoru Bliskog istoka, nakon potpisivanja sporazuma sa Iranom za narednih 25 godina.



Rutinske vježbe u blizini Tajvana?


Iz Kine dolazi i vijest da je Kina u blizini Tajvana organizovala vojne vježbe u kojima učestvuju nosači aviona, kako je rekla, u cilju zaštite suvereniteta. Kineska mornarica je saopštila da su vježbe u kojima je učestvovao Liaoning, jedan od dva nosača aviona, bile rutinske u skladu sa godišnjem rasporedu.


U saopštenju mornarice nije navedeno kada su vježbe započele niti koliko će trajati, ali je rečeno da će u budućnosti biti još takvih vježbi. Navedeno je da je cilj pomorskih vježbi da "pomognu u poboljšanju sposobnosti zaštite nacionalnog suvereniteta i sigurnosti", što se tumači kao izraz usmjeren protiv tajvanske vlade, koja odbija da popusti zahtjevima Pekinga. Američki vojni zvaničnici i posmatrači nedavno su upozorili na povećane kineske prijetnje Tajvanu.

 

bottom of page