top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Izraelci planiraju kupiti jordansku struju iz solarnih izvora

Izrael razmatra kupovinu solarne energije od svog susjeda i bivšeg neprijatelja Jordana u potencijalno historijskom sporazumu koji bi mogao pomoći zemlji da ispuni ambiciozne nove ciljeve na polju obnovljive energije, piše Guardian.

U pismu u kojeg je uvid imao britanski Guardian, ministar energetike Yuval Steinitz poručio je aktivistima za zaštitu okoliša da ministarstvo podržava pilot inicijativu u kojoj će Jordan osigurati 25 megavata električne energije za nacionalnu mrežu Izraela, što bi bilo dovoljno za napajanje nekoliko hiljada domaćinstava.


EcoPeace, organizacija izraelskih, jordanskih i palestinskih ekologa, zauzela se za projekat tvrdeći da Jordan ima ogroman poteencijal za razvoj solarnih elektrana, te da bi mogao prodati struju Izraelu pod znatno povoljnijim uvjetima.


"Električna energija još nikada nije prešla izraelsku granicu ni iz jedne susjedne zemlje", rekao je Gidon Bromberg, izraelski direktor EcoPeace-a. "Pozivamo na sporazum o zaštiti životne sredine na Bliskom Istoku."


Ista organizacija podijelila je pismo i s jordanskom vladom u nadi da će se uspjeti dogovoriti. Jordansko kraljevstvo već kupuje prirodni gas od Izraela uprkos protivljenju domaće javnosti protiv sporazuma s bivšim neprijateljem. Jordanske kompanije koje se bave obnovljivim izvorima energije također su izrazile interes, stoji u dopisu.


Međutim, ekolozi upozoravaju da su nedavne izraelske prijetnje aneksijom dijelova palestinskih teritorija zaustavile napredak i, ukoliko se ostvare, prijete uništenjem ovih i ovakvih planova.


U junu je izraelsko ministarstvo energetike objavilo prijedlog od 80 milijardi šekela (20 milijardi eura) za povećanje postotka svoje obnovljive energije na 30% do 2030. godine, što je cilj koji se smatra gotovo nedostižnim, s obzirom na nedostatak slobodnog zemljišta u zemlji.


 

0 comments

Comments


bottom of page