top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Izrael otkriva plan za aneksiju Zapadne obale. Kako će reagovati Kongres?

Američki komitet za odnose sa Izraelom, AIPAC, još prošlog mjeseca prenio je američkim zakonodavcima da su „slobodni kritizirati izraelske planove za aneksiju - sve dok kritika ostane smo na tome“, piše Washington Post. Zašto bi AIPAC poslao takvu poruku o kontroverznoj aneksiji židovskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali - a šta to govori o promjeni javnog mišljenja o američkom odnosu s Izraelom?

Potez AIPAC-a, čini se pokušajem da se izbjegne iskazivanje slabosti, ukoliko Kongres odluči kritikovati izraelske planove za aneksiju, kao što su to već učinili neki njegovi članovi. Posljedični jaz između demokrata i republikanaca u politici prema Izraelu posljednjih godina se, čini se, sve više povećava. Članovi novog saziva Kongresa nakon izbora 2018. otvorenije su kritički nastupali prema stavu da je "propitivanje podrške Izraelu neprihvatljivo".


No, kako izraelski zvaničnici sve glasnije govore o planovima za aneksiju, to njihovim američnim saveznicima ostavlja sve manje prostora za manerviranje. Da li Amerikanci smatraju da je podrška Izraelu zaista i dalje neupitna? Nedavna anketa koju je sproveo Univerzitet u Marylandu o kritičnim pitanjima postavila je ovo važno pitanje.


Rezultati ankete sprovedene u martu ove godine na reprezentativnom uzorku od 2.395 ispitanika govore da se 67 posto njih složilo se o tome da je "prihvatljivo" ispitivati izraelsko-američki odnos, te i da je "dužnost" članova Kongresa da to urade. Među Demokratima, taj broj je iznosio ubjedljivih 81 posto, ali većina i republikanaca se također složila.


Oko 28 posto njih pak smatra neprihvatljivim dovoditi u pitanje američko-izraelski odnos ili da članovi Kongresa imaju dužnost braniti isti taj odnos. To je izgleda kao nevjerojatno mali broj, imajući u vidu historijsko oklijevanje Kongresa da izrazi bilo kakvu kritiku spram izraelske politike, jer se to "decenijama smatralo previše rizičnim."


Razlike sa cjelokupnim nalazima ankete ne upućuju na to da je javnost zainteresirana za suženje rasprave o politici prema Izraelu. Nalazi ankete uglavnom se poklapaju s prethodnim anketama koje pokazuju da su izraelsko-palestinske tenzije postale dio debate u Americi, a pitanje Izraela se sve više nalazi izvan fokusa Demokratskog dijela političkog spektra.


Izgleda kako glasači Demokratske partije, posebno, prihvataju otvorenost, čak i želju, da dovedu u pitanje izraelsko-američki odnos. Čini se da su predsjednički kandidati odražavali to javno raspoloženje za vrijeme kampanje za demoktatskog kanditata: senator Bernie Sanders predlagao je da se pomoć Izraelu koristi kao poluga za svojevrsni pritisak politiku izraelsku vlade. Joe Biden usprotivio se povezivanju pomoći Izraelu s protestima zbog izraelske politike, ali je iznio jasne kritike na račun izraelskog premijera Benjamina Netanyahua rekavši: „Bibi Netanyahu i ja se dobro poznajemo. On zna da mislim da je nečuveno ono što radi."


Kako stavri trenutno stoje, malo je vjerovatno da će izraelsko-američki odnos visoko kotitati među prioritetima američkih birača, jer bi izbori u novembru mogli biti više vezani za identitet i odnos dviju glavnih stranaka u Americi. Ali partijska podjela u vezi pitanja Izraela mogla bi se pojaviti kao primamljiva linija napada za Republikance.


 

bottom of page