top of page
  • Writer's pictureArmin Sijamić

Izbori u New Hampshireu dio su republikanskog obračuna sa Trumpom

Birači u američkoj saveznoj državi New Hampshire jučer su izašli na izbore za republikanskog predsjedničkog kandidata. Već po zatvaranju biračkih mjesta vidjelo se da će ovo biti po mnogo čemu drugačiji izbori, jer su američki mediji javili da polovina glasača na republikanskim izborima ne pripada toj stranci.



Foto: Nikki Haley


Sjedinjene Američke Države su u izbornoj godini, a novembarski izbori bi prema dosadašnjim procjenama trebali biti repriza bitke od prije četiri godine kada su Donald Trump i Joseph Biden ukrstili rukavice. Biden je pobijedio u toj utrci, a Trump ponavlja da su izbori pokradeni. Njegove pristalice su čak upale u Kapitol i pokušale spriječiti da Biden preuzme funkciju američkog predsjednika. Zbog toga, ali i drugih optužnica, Trump je na sudu i mogao bi završiti u zatvoru.


Dok suđenja traju, Trump ne odustaje od namjere da još jednom uđe u Bijelu kuću. Neke ankete pokazuju da je popularniji od Bidena, uprkos svim optužnicama i skandalima koji se za njega vežu.


Republikanci su posljednjih mjeseci krenuli u izbor svog kandidata, a Trump kao glavni faktor nije učestvovao u debatama sa svojim kolegama. Tvrdio je da je to besmisleno, jer neki od njegovih rivala nemaju nikakvu popularnost. Ponekad tamo gdje bi oni držali debatu, on bi na drugom kraju grada održao svoj skup i privukao više ljudi.


Kako je vrijeme prolazilo, bilo je potpuno jasno da guverner Floride Ron DeSantis i bivša Trumpova ambasadorica pri Ujedinjenim nacijama Nikki Haley stoje kao glavni konkurenti. DeSantis se nedavno povukao iz utrke i dao podršku Trumpu, a Haley je ostala jedina nada dijela republikanskog establišmenta i Bidenovih demokrata da se izbjegne repriza prošlih izbora.


Republikanci protiv Trumpa


Da bivši predsjednik nije odgovarao dijelu stranke kojoj nominalno pripada govori i činjenica da godinama postoji i grupa „Republikanci protiv Trumpa“ koji smatraju da je on višestruko kompromitovan i da kao takav ne može biti predstavnik ove stranke.


Ali i izvan te grupe postoje oni koji se opiru kandidaturi Trumpa na druge načine, a jedna od njih je i Nikki Haley koju dio američke javnosti vidi kao pripadnicu establišmenta povezanu sa proizvođačima oružja i zastupnicu vrijednosti koje baštine demokrate, odnosno da je liberal u odnosu na konzervativne stavove koje baštine republikanci.


U obračun sa Trumpom, Haley je ušla prije nekoliko sedmica sa tvrdnjama da bivši predsjednik i njen bivši šef, više nije spreman za Bijelu kuću zbog svojih gotovo osamdeset godina i da je po tome sličan Bidenu. Taj stav je ponovila i prije nekoliko dana, rekavši da „kada imaš osamdeset godina nisi bistar kao što si bio“, a malo prije toga je poručila da ni u kojem slučaju ne želi biti njegova potpredsjednica, već da želi voditi najveću svjetsku silu.


Haley kao alternativa


Svođenje utrke na dva imena nagovještavalo se mjesecima unazad kada je Haley sretala brojne bogate donatore i kada je na republikanskim debatama često ciljala Trumpa koji nije bio prisutan. Takvim nastupima došla je i do medija koji podržavaju demokrate.


Štaviše, neki smatraju da će Haley podržati i liberalni donatori, koji vjerovatno ne bi stali iza konzervativaca. Tako bi Haley imala prednost u odnosu na Trumpa, a bit će automatski kandidat republikanaca ukoliko bi on završio u zatvoru, ili ukoliko mu bude onemogućeno da izađe na izbore, što je za sada slučaj u državama Maine i Colorado.


Ta ideja nije mogla biti testirana u državi Iowa, jer je tamo Trump odnosio historijski visoku pobjedu na republikanskim izborima, ali jeste ovih dana testirana u New Hampshireu, gdje se znalo da ima oko četrdeset posto neopredijeljenih birača i da je to teren na kojem bi kampanja Nikki Haley mogla zabilježiti dobar rezultat, iako u ukupnom zbiru ova mala država ne igra važan faktor kada se budu brojali glasovi republikanaca. Ipak, dobar rezultat u New Hampshireu bi bio dokaz da Haley može parirati Trumpu.


Jučerašnji izbori su to pokazali. Trumpova sedmicama ranije najavljena pobjeda bila je pod znakom pitanja još od trenutka kada su mediji saopštili da brojni neopredijeljeni i demokrati glasaju za Haley. Društvenim mrežama su dijeljeni razgovori medija sa glasačima koji su davali zanimljive odgovore. Neki su bili ogorčeni na Trumpa, neke demokrate su glasale za Haley jer im se ne sviđa Biden, a neki su smatrali da čovjeku sa optužnicama nije mjesto u politici. U zbiru, oko pedeset posto onih koji su glasali nisu bili republikanci.


Kampanjom od vrata do vrata, medijskom podrškom i naklonošću dijela republikanskog establišmenta Haley je dobila oko 46 posto glasova, daleko više nego je to neko mogao pretpostaviti prije samo nekoliko mjeseci. U tom kratkom periodu Haley, rođena kao Nimarata Nikki Randhawa, nije napravila nikakvo čudo, niti su njena znanja o politici porasla. Naprosto biračima je ponuđena priča o umjerenoj političarki sa desnice.


Do aktuelne utrke dijelu javnosti bila je poznata i po telefonskom pozivu ruskog komičara koji joj se predstavio kao poljski premijer i koji od nje, kao američke ambasadorice u UN-u, traži borbu protiv uticaja Rusije na izmišljenom otoku Binomo smještenom pred obalama Kine, a što je ona i obećala i rekla da joj je jasno da Moskva tamo ima svoje prste i da utiče na izbore. Ipak, i kao takva dijelu američkog establišmenta Haley je prihvatljiva sve dok to nije Trump, koji također u svom mandatu nije briljirao u poznavanju međunarodne politike.


Nastavak borbe za nominaciju


Izbori u New Hampshireu su bili relativno uspješni za Nikki Haley i njen tim, pa nema sumnje da će se u narednim okršajima u drugim državama također suprotstaviti Trumpu na različite načine.


Istovremeno, Haley će biti pod Trumpovim, ali i udarom dijela republikanaca. Jedan od njih je i senator Rand Paul koji je čak pokrenuo internet stranicu i projekat koji se naziva „nikadnikkihaley“. Njegov glavni argument protiv Haley je optužba da je od proizvođača oružja dobila milione dolara i da je izjavila da se zalaže da se ukinu anonimni komentari na internetu, odnosno da se za komentarisanje mora registrovati kod nadležnih državnih organa.


Njena pobjeda u republikanskoj utrci bila bi dobra vijest za Bidena čija je popularnost uzdrmana, odnosno za demokrate čak iako u nekom slučaju aktuelni predsjednik odustane od namjere da se bori za novi mandat, smatraju oni koji podržavaju Trumpa.


Nikki Haley misli drugačije. Nakon izbora u New Hampshireu ona je rekla da je Trump „jedini republikanac“ kojeg Biden može pobjediti. Rekla je da su republikanci od dolaska Trumpa u Bijelu kuću „izgubili gotovo sve izbore“, nabrajajući izbore za predsjednika, Predstavnički dom i Senat. Rekla je da bi ona porazila Bidena, pozvala da se testira mentalno zdravlje svih u politici stariji od 75 godina te poručila da Trump bježi od debate s njom.


Republikanska utrka će se nastaviti. Ako bude duga vjerovatno će nanijeti štetu bilo kojem kandidatu koji u konačnici pobijedi. Sljedeća na redu za glasanje je Južna Karolina, odakle Haley dolazi. Teške riječi i optužbe, žestoke kampanje i napadi, mogle bi dovesti i do daljnjih podjela republikanaca. Upravo te podjele mogle bi biti još jedan važan adut koji bi demokrate mogle iskoristiti u borbi za Bijelu kuću. Bidenu kojem popularnost pada, svaka pomoć je dobrodošla.



Tekst je ranije objavljen na portalu nap.ba.

 

bottom of page