top of page
  • DS

Izbori u Hrvatskoj: Ubjedljiva pobjeda HDZ-a

Na jučer održanim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, ubjedljivu pobjedu odnijela je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) aktuelnog i vjerovatno i budućeg premijera Andreja Plenkovića.

Vladajući HDZ je ubjedljiv pobjednik parlemntarnih izbora na kojima je izlaznost bila 46,90%. HDZ je osvojio čak 66 mandata (63 u Hrvatskoj i 3 u dijaspori) od ukupno 151 mjesta koliko broji Sabor.


Koalicija Restart, predvođena Socijaldemokratskom partijom Hrvatske Davora Bernardića osvojila je 41 mandat. Novoosnovani Domovinski pokret, kojeg predvodi Miroslav Škoro, osvojio je 16 mandata. Osam mandata je pripalo nacionalnim manjinama (od čega tri srpskoj nacionalnoj manjini), a ostale mandate raspodjeliće Most 8, Možemo/RF 7, SSIP/Fokus 3, Pametno i Reformisti po jedan mandat.


Rezultati izbora su očekivani, posebno ako se uzme činjenica da mala izlaznost pogoduje velikim strankama poput HDZ-a i SDP-a. Posebno se to odnosi na HDZ čije je glasačko tijelo izašlo na izbore.


Na nisku izlaznost vjerovatno su uticale i prilike u državi, poput pandemije koronavirusa, ali i period ljetnih odmora za veliki broj građana.


Škoro i njegovi Domovinski pokret, kao jedina stranka koja je imala namjeru da ugrozi vladavinu HDZ-a i SDP-a, podbacila je. Od tridesetak mandata koliko su očekivali, dobili su samo polovinu. Pitanje Domovinskog pokreta je bilo i najvažnije pitanje na izborima u Hrvatskoj, o čemu smo detaljnije pisali protekle sedmice. Naime, javnost u Hrvatskoj je čekala odgovor da li ova stranka može poljuljati dvije najveće hrvatske stranke, HDZ i SDP. Sada je pitanje da li Domovinski pokret može rasti u narednim godinama, ili će do sljedećih izbora biti izbrisan sa političke scene, kako se do desilo Živom zidu Ivana Pernara i Ivana Vilibora Sinčića.


Andrej Plenković će najvjerovatnije i dalje predvoditi vladu u Hrvatskoj, a zajedno sa nacionalnim manjinama (koje u Hrvatskoj po običaju idu u koaliciju sa pobjednikom izbora) može formirati parlamentarnu većinu bez koalicija sa drugim političkim strankama. Da li će, ipak, sa nekom strankom napraviti koaliciju, ostaje da se vidi. Prioritet nove vlade trebala bi biti ekonomija, nakon propale turističke sezone zbog koronavirusa.


Sa druge strane, Bernardić će napustiti čelnu poziciju u SDP-u Hrvatske nakon teškog poraza od HDZ-a.


 

Comentários


bottom of page