top of page
  • DS

Italija prodaje Egiptu moderno oružje

Italija je spremna prodati značajnu količinu modernog oružja Egiptu, uključujući fregate, lansere raketa i borbene avione.

Prema pisanju portala Al Masdar koji se poziva na talijanske novina La Repubblica, Italija se sprema za veliku prodaju oružja Egiptu, uključujući i ono koje je bilo namijenjeno vojsci Italije. Tako će Egipat dobiti dvije fregate FREMM Bergamini koje su bile namjenjene za potrebe vojske Italije i dodatne četiri fregate pravljene za potrebe Egipta.


Zatim, isti izvor navodi da će Italija prodati Egiptu i 20 lansera raketa, 24 aviona Eurofighter Typhoon, 24 aviona kompanije Leonardo koji su namjenjeni za naprednu obuku pilota, izviđanje i radarsko snimanje.


La Repubblica navodi da je izvor blizak premijeru vlade Giussepeu Contiju rekao da ovaj posao nema samo ekonomski karakter, već da Rim želi dobre veze sa Kairom i zaštitu svojih interesa u istočnom dijelu Mediterana.


Početkom februara mediji su izvještavali da će prva isporuka pomenutog oružja iznositi 1,3 milijarde dolara, a da je ona dio većeg ugovora od čak 9,8 milijardi dolara koje je Egipat spreman platiti Italiji.


Ranije su spominjani patrolni čamci i helikopteri, jer Egipat želi ojačati i svoju mornaricu.

Raznovrsna oprema


Nabavkom aviona Eurofighter Typhoon, Egipat će postati država sa raznovrsnim zračnim snagama. Polovinom maja obznanjeno je da Egipat kupuje i ruske avione Su-35, usprkos prijetnjama sankcijama od strane Sjedinjenih Američkih Država. Uz to, Egipat trenutno posjeduje i američke avione F-16, ruske MiG-29 i francuske Dassault Rafale.


Prije nekoliko godina Egipat je nabavio i francuski nosač helikoptera Mistral, koji je trebao biti prodat Rusiji. Zbog sankcija koje je Rusiji uvela Francuska, Mistral je prodat Egiptu. Zatim je Rusija, koja je proizvela specijalne helikoptere za pomenute nosače, Egiptu prodala upravo te helikoptere.


Ako Egipat uspije finalizirati sve ove nabavke, onda bi u samo nekoliko godina mogao dobiti veoma jaku vojsku sa modernim oružjem.


 

bottom of page