top of page
  • DS

Egipat želi Su-35, SAD najavile sankcije

Prema pisanju nekoliko ruskih medija, Egipat je već potpisao sporazum o nabavci modernih ruskih aviona Su-35, uprkos sankcijama kojima prijete Sjedinjene Američke Države.

Egipat će najvjerovatnije kupiti ruske avione, uprkos sankcijama SAD koje je najavio američki državni sekretar Mike Pompeo, prenosi Al Masdar News. Naime, SAD uvode sankcije državama koje kupuju rusko oružje.


Pomenuti izvor, pozivajući se na ruski medij Rossiyskaya Gazeta, tvrdi da bi njihovom nabavkom Egipat narušio regionalnu stabilnost, jer su ti avioni superiorniji od američkih F-15 i F-22. Prema tvrdnjama ruskih eksperata, Su-35 je napravljen da se nosi sa pomenutim američkim avionima.


Međutim, te tvrdnje su samo pretpostavke jer se ovi avioni još nisu našli na suprotnim stranama u nekom sukobu, a američki avioni dugo godina nemaju ozbiljnu konkurenciju.


U subotu je ruska agencija TASS izvjestila da je u Rusiji već počela proizvodnja pomenutih aviona za Egipat. Pozivajući se na diplomatske izvore, TASS kaže da je dogovor o prodaji aviona Egiptu zaključen u Kairu 2018. godine.


Podsjetimo, avioni Su-35 su najnoviji ruski avioni i pripadaju četvrtoj generaciji borbenih aviona. Pored Rusije, ove avione koristi i Kina, a Indonezija je odmakla u pregovorima o nabavci istih. Interesovanje za ove avione, prema pisanju medija, iskazivale su i Indija i Alžir.


 

bottom of page