top of page
  • DS

Italija bi mogla napustiti EU

Italijanski ministar vanjskih poslova upozorava da će se Evropska unija "raspasti" ako vlade zemalja EU, za vrijeme ljetnje turističke sezone, budu tretirale Italijane kao gubavce zbog "crne liste" na kojoj su stavili Italiju kao jedan od evropskih epicentara koronavirusa.

Luigi Di Maio objavio je danas taj status na svom Facebook profilu poslije odluke Grčke da isključi Italijane, kao i državljane Španije, Velike Britanije i drugih zemalja sa visokom stopom zaraze, sa liste stranih turista koji su dobrodošli ovog ljeta, prenijela je Beta. Italijanski ministar je rekao da je konkurencija u turizmu jedna stvar, ali je insistirao na zdravom i pravednom evropskom odgovoru na zahtjev za ponovo otvaranje granica EU poslije jenjavanja pandemije. "Ako postupate drugačije i pogrešno, duh EU će se izgubiti. I Evropa će se raspasti", istakao je Di Maio. Di Maio je pohvalio francuskog ministra vanjskih poslova John-Ives Le Driana, koji je u srijedu prvi put posjetio Italiju. Dodao je da će naredne sedmice otputovati u Njemačku, Sloveniju i Grčku, kako bi predstavio spremnost Italije da primi strane turiste. Turizam i njegove srodne privredne grane predstavljaju oko 13 posto italijanskog BDP-a.


U isto vrijeme Italija očekuje značajan paket finansijske pomoći (oko stotinu milijardi eura) od Brisela, ali se tome protive pojedine članice EU, poput Austrije, Švedske, Danske i Holandije. Ove države nisu spremne da preuzmu dio duga na svoje države kako bi se pomoglo državama poput Italije i Španije koje je epidemija koronavirusa teško pogodila.


Problemi u vremenu koronavirusa su duboko uzdrmali i Brisel koji pokušava zajedničkim naporima Francuske i Njemačke da prevaziđe krizu, o čemu smo ranije detaljnije pisali.


 

bottom of page