top of page
  • DS

Iranski general u Siriji i izraelski zračni napad?

Sukob Izraela i Irana u Siriji ne prestaje. Iranski mediji su izvjestili o posjeti Siriji prvog čovjeka elitnih snaga Quds generala Ismaila Ghaania, a izraelski mediji pišu da je bombardovana baza koju je iranski general posjetio.

Iranska novinska agencija Tasnim izvjestila je jučer o posjeti generala Ismaila Ghaania sirijskom gradu Al-Bukamal. Ghaani je prvi čovjek elitnih iranskih snaga Quds i nasljednik Qassema Soleimania koji je ubijen u Iraku početkom ove godine od strane Sjedinjenih Američkih Država.


Kako Reuters primjećuje, prva posjeta generala Ghaania snagama na frontu je popraćena medijski, što je čudan potez iranskih vlasti, budući da se radi o prvoj posjeti takve vrste za ovoga visokog iranskog činovnika. Prilikom posjete Al-Bukamalu, piše Reuters pozivajući se na Tasnim, general Ghaani je izjavio da su teroristi ISIL-a agenti Izraela i SAD.


Posjeta Al-Bukamalu od strane generala Ghaania je potvrda važnosti ovoga iranskog uporišta na granici Sirije i Iraka, a o čemu smo ranije detaljnije pisali.


Izraelski zračni udari?


Tokom protekle noći na Al-Bukamal izvršeni su zračni udari, a i ovaj put se sumnja da je riječ o izraelskim snagama. Izrael je, kako navode sirijski mediji, tokom trajanja rata u Siriji, izvršio preko stotinu zračnih napada na mete u toj državi.


The Jersusalem Post piše, pozivajući se na Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) smješten u Londonu, da je u „navodnom“ izraelskom napadu ubijeno devet osoba, od čega četiri sirijska državljanina, samo nekoliko sati nakon što je Tasnim objavio priču o posjeti generala Ghaania. Izraelski medij dalje piše da je Tasnim nakon napada uklonio tekst o posjeti generala Ghaania, ali da su objavljene fotografije njegove posjete ostale na internetu.


Sirijsko ministarstvo odbrane još uvijek nije komentarisalo događaje u Al-Bukamalu.


Tokom protekle sedmice izvršeno je nekoliko zračnih udara na ciljeve u Siriji, a pretpostavlja se da iza napada stoji Izrael. Mete su bile lokacije u gradu Hama te u pokrajinama Al-Sweida i Deir Ezzor, a prevashodno se radi o navodnim iranskim bazama ili logističkim centrima iz kojih se doprema oružje i oprema za libanski pokret Hezbollah.


U isto vrijeme, Sirija se suočava sa velikim problemima u ekonomiji, pa je i dio pristalica vlasti izašao na proteste.


 

Comments


bottom of page