top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Pobornici teorije zavjere o povezanosti 5G i COVID-19 postaju sve agresivniji

Teorija zavjere koja povezuja 5G mobilne stanice i tehnologiju s koronavirusom posljednjih se sedmica poput požara proširila Facebookom i YouTubeom. One su dodatno dobile na značaju kada su ih brojne poznate ličnosti - uključujući TV zvijezdu Amandu Holden, holivudskog glumca Woodyja Harrelsona i boksera Amira Khana - podijelile na društvenim mrežama. Unatoč uvjeravanju vodećih ljudi društvenih mreža koji su se obvezali da će poduzeti još strožije mjere protiv toga, teorije zavjere nastavile su se širiti.

Od kraja marta, samo u Velikoj Britaniji je zabilježeno je 77 napada paljenjem baznih stanica mobilne telefonije, a osoblje koje radi na održavanju telekomunikacione infrastrukture također je prijavilo 180 slučajeva zlostavljanja. Zabilježeno je 13 dodatnih incidenata sabotaže, u rasponu od neuspjelih napada požara do pokušaja oštećenja infrastrukture mobilne mreže na druge načine, saopćila je britanska servisna kompanija Openreach a prenosi Wired.


Napadi na infrastrukturne objekte i zlostavljanje radnika koji rade na njenom održavanju nagovještavaju da ova teorija zavjere itekako još živa i aktivna na internetu. Samo u posljednjih sedam dana na Facebooku se pojavilo više od 54.000 postova koji odnose na 5G i koronavirus, generirajući više od dva miliona interakcija. Najpopularniji od ovih postova, koji sadrži sliku Billa Gatesa sa đavolskim rogovima, dobio je više od 4.600 dijeljenja, komentara i interakcija.


Samo dva protestna posta zbog uklanjanja Facebook stranice jednog od najslavnijih teoretičara zavjere Davida Ickea zajedno su zabilježila više od 7.000 dijeljenja, komentara i drugih interakcija. Odgovor s društvenih mreža u najboljem je slučaju bio spastičan. Iako su likovi poput Ickea uglavnom zabranjeni, ostale Facebook grupe s ogromnim pratiteljstvom koje šire slične teorije zavjere i dalje su aktivne. Ranije ove sedmice, Twitter je predstavio funkciju koja navodi ljude koji objavljuju informacije vezane za teorije zavjere da čitaju provjerene savjete bazirane na činjenicama. Istovremeno, profil Davida Ickea na Twitteru je i dalje aktivan. Na YouTubeu, videozapisi koji otkrivaju "istinu" o 5G i koronavirusu i dalje dobivaju desetine hiljada pregleda. Krajnje je zabrinjavajuće da, uprkos široko rasprostranjenom zajedničkom naporu da preduprijede te i slične opasne teorije zavjere, one se i dalje uspijevaju širiti i na mreži i u stvarnom svijetu. „Duboko je frustrirajuće i žalosno što se naši inženjeri suočavaju s takvim izlivima nasilja“, kaže Catherine Colloms, direktorica korporativnih poslova i brenda kompanije Openreach. „Videli smo zabrinjavajući porast incidenata u kojima su naši inženjeri izloženi bezumnom verbalnom zlostavljanju ili zastrašivanju povezanom sa lažnom 5G teorijom. To zaista treba prestati. "

Commentaires


Les commentaires ont été désactivés.
bottom of page