top of page
  • DS

Desničari pobjedili na izborima u Španiji, ali nemaju većinu da formiraju vladu

Konzervativna Narodna stranka (PP) pobjednik je špankih parlamentarnih izbora, ali bez jasne većine da formira novu vladu, javili su španski mediji.


PP je osvojio 136 mjesta, od ukupno 350 u parlamentu. Socijalisti premijera Pedra Sancheza osvojili su 122. Krajnje desna stranka Vox osvojila je 33, a krajnja ljevica Sumar 31, javila je Patria.


Pred izbore se predviđala moguća koalicija na desnici, čime bi Sanchezova vlada bila srušena. Posebna pažnja je bila na stranci Vox, o čemu smo ranije detaljnije pisali.


Ipak, kontroloni mehanizam za uspostavljenje vlade drže manje stranke, prevashodno one iz Katalonije i Baskije. Dvija katalonske stranke osvojile su po sedam mandata, a dvije baskijske 6, odnosno 5. Po jedno mjesto pripašće strankama iz Galicije, sa Kanarskih otoka i iz Navarre. Sve ove stranke, imaju jaku regionalne i nacionalne odrednice, osim stranke sa Kanarskih otoka koja je jasno okrenuta Madridu i regionalnoj autonomiji.


Nakon izbora, Sanchez može biti zadovoljni, jer zajedno sa aktuelnim partnerima iz koalicije Sumar, ima neke šanse da okupi pomenute manje stranke. PP i Vox tu mogućnost gotovo da nemaju, jer katalonske i baskijske stranke su rekle da ne žele u vlast sa Vox-om koji je odbacio mogućnost koalicije s njima.


Konzervativni dnevnik El Mundo piše da je lider PP-a Alberto Núñez Feijóo ostvario „gorku pobjedu“, a na naslovnici izdanja za ponedjeljak donosi članak sa naslovom „Puigdemont može Sancheza napraviti predsjednikom vlade“. Podsjetimo, Carles Piugdemont je odbjegli katalonski nacionalista i separatista.


Ipak, upozoravaju španski analitičari, može se desiti da ne dođe do koalicionog sporazuma i da Španci ponovo izađu na izbore.


Izlaznost na ovim izborima iznosila je 70,4 posto.

 

bottom of page