top of page
  • Writer's pictureSanin Mirvić

Castillo proglašen za predsjednika Perua

Četrdeset dana nakon održanih izbora potvrđen je pobjednik predsjedničkih izbora u Peruu. Pedro Castillo Terrones odnio je pobjedu za nešto više od četrdeset hiljada glasova.

Nakon neviđene drame u predsjedničkoj utrci u Peruu na čelo države došao je Pedro Castillo koji je pobjedio Keiko Fujimori u veoma tjesnoj utrci. Nakon svih prebrojanih glasačkih listića u drugom krugu Pedro Castillo (51) dobio je 50,12 posto glasova, a Fujimori (46) 49,87 posto, što je razlika od svega 44.263 glasa.


Nešto prije službene objave konačnih rezultata Fujimori, koja je ranije odbijala da prizna pobjedu Castilla tvrdeći da je žrtva izborne prevare, ipak je to učinila jer to, kako je rekla, od nje traži "ustav koji se zaklela braniti".


Protiv Keiko Fujimori, kćerke bivšeg predsjednika Alberta Fujimorija, vodi se istraga za korupciju za vrijeme ranijih predsjedničkih kampanja iz 2011. i 2016. godine, gdje je izgubila u drugom krugu. Ukoliko bude poroglašena krivom čeka je i do 30 godina zatvora.


Castillo će preuzeti dužnost 28. jula, kada istječe mandat sadašnjem predsjedniku Franciscu Sagastiju.


O ovoj neobičnoj političkoj drami ranije smo detaljnije pisali, baš kao i o novom predsjedniku koji je kao seoski učitelj, uz neobične političke metode i prkoseći establišmentu u zemlji, došao da najvažnije pozicije u Peruu. Castillo je najavio da će promijenti ustav i pokrenuti mnoge reforme koji mnogi smatraju ekstremno ljevičarskim.


Nakon što su nadležna državna tijela objavila konačnog pobjednika izbora, Castillo je dobio brojne čestitke iz Latinske Amerike, posebno od dokazanih ljevičara od koji su ga neki otvoreno podržavali tokom utrke. Između ostalih čestitke su stigle iz Vlade Venecuele, Kube, Paname, Ekvadora, argentinskog predsjednika Alberta Fernandeza i potpredsjednice Cristine Fernandez de Kirchner i mnogih drugih.

 

bottom of page