top of page
  • DS

Borrell upozorava Kinu da EU može postati više protekcionistička ako se trgovinski deficit ne smanji

Visoki vanjskopolitički zvaničnik Evropske unije upozorio je u petak da bi javno raspoloženje u Evropi moglo postati protekcionističko ako se trgovinski deficit unije sa Kinom ne smanji.


Josep Borrell, visoki predstavnik EU za vanjske poslove, pozvao je na bolji pristup evropskim kompanijama koje žele izvoziti ili ulagati u Kinu. Rekao je da bi se politički lideri u Evropi mogli suočiti s pritiskom birača da se odvoje od druge po veličini svjetske ekonomije, javlja AP.


„I ne želimo da se povučemo, a još manje, mnogo manje, da se odvojimo od Kine“, rekao je u govoru na Univerzitetu u Pekingu, jednoj od najboljih kineskih škola.


Trgovinski deficit EU sa Kinom u septembru je premašio 17 milijardi dolara, čime je ukupan iznos za prvih devet mjeseci ove godine dostigao 170 milijardi dolara, prema kineskim trgovinskim podacima objavljenim u petak.


Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi priznao je zabrinutost Evropske unije nakon razgovora s Borrelom kasnije u petak. „Kina pridaje važnost ekonomskim i trgovinskim interesima evropske strane i spremna je da dalje produbi reforme i otvaranje i obezbjedi povoljnije okruženje za preduzeća iz EU za poslovanje u Kini“, rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Borrellom.


Wang je rekao da je kineska strana također izrazila zabrinutost zbog nedavno pokrenute istrage EU o subvencijama za industriju električnih vozila u Kini. „Pozivamo EU da izbjegava protekcionističko ponašanje i bude oprezan u korištenju mjera trgovinskih pravnih lijekova“.


Borrell je najnoviji zvaničnik EU koji je posjetio Kinu dok dvije strane postavljaju temelje za samit lidera kasnije ove godine. Komesar za energetiku Kadri Simson boravi ove sedmice u Pekingu, a komesar za privredu i trgovinu Valdis Dombrovskis došao je prošlog mjeseca.


EU i Kina moraju ponovo izgraditi povjerenje kako bi se zajednički mogli nositi sa zajedničkim izazovima, uključujući klimatske promjene, globalno zdravlje i zaduženost zemalja u razvoju, rekao je Borrell. „Vjerujemo da uprkos našim značajnim razlikama, to ne treba potcijeniti, postoji mnogo prostora, puno prostora za zajednički rad“, dodao je.


Kina pokušava da smanji tenzije oko trgovine i drugih pitanja sa EU i Sjedinjenim Američkim Državama, oba važna izvozna tržišta. Delegacija američkog Senata posjetila je Kinu ranije ove sedmice, nakon niza posjeta najviših zvaničnika administracije dok dvije zemlje pokušavaju dogovoriti sastanak predsjednika Xi Jinpinga i Joea Bidena u novembru.


 

bottom of page